#tüm supercluster entry'leri

game of thornes'un bazı bölümlerinin çekildiği, hırvatistan'ın adriyatik kıyısındaki en büyük şehirlerinden biri.

bayram tatilinden sonra gitmeyi planladığım şehir aynı zamanda. daha önceden gören, gezen olduysa mesaj kutumu yakmasını rica ederim.
dipnot: gidip geldikten sonra entry'nin bu kısmı şehirle ilgili bilgilerle güncellenecektir.
hırvatistan'ın adriyatik kıyısındaki en meşhur şehri.

bayram tatilinden sonra gitmeyi planladığım şehir aynı zamanda. daha önceden gören, gezen olduysa mesaj kutumu yakmasını rica ederim.
dipnot: gidip geldikten sonra entry'nin bu kısmı şehirle ilgili bilgilerle güncellenecektir.
couchsurfing'in, içine maddiyat girmiş kardeşi.

hem işin içine "bir hizmeti satın alma" girdiği için daha güvenilir, hem de aynı sebepten daha mesafeli.
insanları gezgin olma yönünde gaza getiren facebook sayfası.
sanırım, bu sayfanın yaygınlaşmasıyla facebook ve instagram akışlarımızdaki yabancı ülkelerden tatil manzaralarının artması birbirine paralel.
birkaç avrupa ülkesinde, erasmus başvurusunda da vizeye başvurma derdinden kurtaran pasaport türü.

şimdi, öncelikle bir yeşil pasaportlunun avrupa içi neden vize alma ihtiyacı olsun?
şöyle ki, yeşil pasaportun vizesiz gezilebilir süresi ülke başına 180 günde 90 gündür. yani, 6 ay içinde 3 ayınızı bir ülkede vize sıkıntısı olmadan geçirebilirsiniz. 3 ay sürekli kaldıktan sonra, 3 ay başka yerlerde geçirdikten sonra tekrar bir 3 ay o ülkeye giriş hakkınız olur.

sonralıkla, bunun erasmusla ilgisi de şöyledir: erasmus ortalama 5 ay süren bir eğitim programıdır. yani, 90 günü her türlü aşacağı için yeşil pasaportun sağladığı süre yetmez, ülkeye gitmeden önce tekrar bir öğrenim vizesi almak gerekir.

bazı ülkeler, mesela hırvatistan, yeşil pasaportlulardan erasmusa gidecekler için vize talep etmiyor. ülkeye giriş yaptıktan sonra polise, yabancılar şubesine başvurup oturma izni için ayrıca başvuruluyor. böylece buradaki konsolosluk işlemleriyle uğraşmak gerekmiyor. yalnız dikkatli olup belgelerde eksik bırakmamak lazım, yabancı bir ülkedeki böyle bir eksiklik buradakinden daha fazla baş ağrıtabilir.
naçizane küçük bir önerimin olduğu sözlük.
şöyle ki, entrylerimiz her beğeni aldığında bunu bildirim olarak almayabiliriz. hem okuyucu açısından daha fazla beğenmek için teşvik olur (sözlüklerde anonimlik daha rahat hareketi sağlıyor malum), hem de bildirim kutusu çok dolmamış olur. şu an belki oylama alışkanlığı yüksek olmayabilir, ama arttıkça yorucu bir bildirim haline gelebilir. en azından, kimin beğendiği ya da eksilediği görünmese çok hoş olur.
gezmenin en güzel yolu.

gidilen yerde, orada yaşayan biriyle tanışmak, onlar gibi vakit geçirmek, şehrin belki de kendi başımıza keşfedemeyeceğimiz yerlerini öğrenmek, karşılıklı yol anısı paylaşımı.. muazzam bir olanak.

şöyle bir düşüncem var couchsurfing ile ilgili, kalacağım yere sembolik bir hediyeyle gitmek güzel bir jest oluyor. Atıyorum 35'lik rakı, türk kahvesi, çekme helva, beypazarı kurusu, akla gelebilecek öteki yöresel şeylerimiz. Mesela, zadar koçum halkoyunlarıyla ilgilendiğimi görünce göbek dansı öğretmemi rica etti, giderken bir shakira kemeri alıp gideceğim
geçen gün ekşiden erasmusa gideceğim şehirle ilgili bir şeyler okurken, keşke olsa dediğim sözlük. Keşke interrail türkiye ekibi olarak bir sözlüğümüz olsa, facebook sayfasında yazdıklarımızı burada yazsak, okuyucu açısından ulaşımı kolay olsa; yahut sorularımızın cevabını kolayca bulsak diyorken, bugün buranın linkini bulmuş olmak çok güzel geldi doğrusu.

Bu zamana kadar birkeç sözlük denemem, yazarlığım, oldukça uzun süre okurluğum oldu. Sanırım en faydalı olabilecek, severek sürekli takip edebileceğim yer burası olacak. İnteraktif sözlük sıralamasında başa oynayacağımız günlerin geleceğine inanıyorum :) Moderasyon ekibimize de sabır diliyorum doğrusu, sözlük adabını öğrenmek biraz zaman alabiliyor yazarlar için, en uğraştırıcı görev moderasyona düşüyor. Hepimizin yardımıyla kolayca halledilebileceğine inanıyorum.

hoş buldum yazım da bu olsun.