yeşil pasaport

/ 19
resmi adıyla hususi pasaport(special pasaport) resmi kurumlarda çalışan kişilere belli bir kadro seviyesi veya yılı sonrası verilen pasaport, pasaport sahibinin eşi boşanasıya kadar, çocukları ise 25 yaşına kadar kullanabilir. bordo pasaporttan farklı olarak birçok ülkeye vize gerektirmezken bazı ülkelere (bkz: tibet) yeşil pasaportla giriş yapılamamaktadır.

şuradaki dış işleri bakanlığının sayfasından hem bordo hem de yeşil pasaport için vize isteyen-istemeyen ülkeleri "en doğru" şekilde öğrenebilirsiniz.

ohal sebebiyle yaklaşık olarak 1 yıldır yeşil pasaportun bağlı olduğu kişinin çalıştığı kurumdan yurt dışına çıkabilir gibi bir yazılı ifadeyle izin belgesi gerekmektedir.
yurtdışında belirli ülkeleri özellikle avrupa ülkelerini vize almadan,ülke çıkışında uğraşmadan gezmek için mükemmel rahatlıkta (ohal dolayısıyla bu rahatlık biraz azalıyor tabii) olan passaport.
2 yıllık memurum muhtemelen 10 yıl sonra alabileceğim pasaport
ikibinoniki şubat - ikibinonaltı mayıs arasında vize almadan onyedi ülkeye gidişime vesile olmuş ardından bu pasaportlayken de on yıllık amerika vizesini aldığım mükemmel nimet.
dipnot : tabii mayıs ikibinonaltı'dan sonra bordoya geçiş yapınca artık durmadan vize alıyoruz.
benim gibi bordo pasaportluların ölede dek kıskanacağı , ülke ülke gezdiren pasaport
ohalden sonra kullanımı zorlaşmış olsa da (izin beesi) yine de vize derdi olmayan, ailen kıdemli devlet memuruysa 25ine kadar yararlanabildiğin canım pasaport. mühim olan euro 4 lira diyip gezmekten kaçınmamak
bazılarının hakkını veremediği bazılarının en ince detayına kadar kullandığı,yeşil tonlarıyla kaplanmış nadide bir parça..
anne baba'nın öğretmen olması ve eğitim hayatımın sonlanana kadar sahip olduğum pasaporttur, special falan :))))
bartından gümüşhaneye gider gibi vizesiz bir şekilde biletinizi alıp dünyayı gezmenize(amerika-ingiltere-kuzey kore ve bilimum birkaç dandik ülke hariç) olanak tanıyan yegane pasaport türü.
/ 19