#tüm daisy entry'leri

50 sene öncekinden çok da farklı bir yanı olmayan gelişmemiiş ve asla gelişemeyecek vasat ülke. Bulgarlar bile Bulgaristan'da durmuyor, ülkeden akın akın insan Batı Avrupa'ya kaçıyor.
Bulgaristan ve Romanya'nın AB'ye girmesi zaten mükemmel olduklarından değildi hiçbir zaman.
Bunun tek sebebi Türkiye'nin Balkanlar'la bağlantısını kesip AB için bir duvar çekmekti.
Bugün Bulgar Vizesini birebir Schengen prosedürleriyle alıyorsak bir durun da neden diye düşünün, çünkü ne Romanya ne de Bulgaristan 15 sene geçmesine rağmen AB kriterlerini hala tamamlayamadı. Hani şu Türkiye'ye vizeyi kaldırmama bahanesi olan AB kriterleri. Adamları hiçbir kriteri karşılamadıkları halde aldılar. Evet öyle dandik muz cumhuriyetleridir ki bunlar 15 senedir içinde oldukları birliğe uyumlu hale gelemediler. Hırvatistan güçbela bu sene tamamlayabildi de Schengen'e dahil oldu.
Ülkelerin tıynetini anlamak için bir geri kalmış ülke geleneği olan geleni soymak peşindeki Bulgaristan sınırlarında görevli tüm polislerin başına Hollandalı Alman vs amirler dikmelerinden çıkarım yapabilirsiniz. AB başka çare bulamadı bu heriflerin devasa açlığını hırsızlığını engellemek için.
Yunanistan Bulgaristan Romanya gibi çöp ülkelerin AB'de olup da Türkiye'ye vize uygulamaları tamamen politik. Ayar oluyorum Bulgaristan gibi köyden bozma ülkenin bize vize uygulamasına.
insanları buz gibi olan ülkedir. hoş insanlarını nüfusumuza alacak değiliz ama keşke yol tarif ettiğim adam yüzünü öbür tarafa çevirmese, taksiciler beni azarlamasa, garsonlar hiç değilse iki malzemenin ingilizcesini bilse de gürcüce bağırmak yerine soruma cevap verse daha güzel olurdu.
ne kadar çok param olursa olsun bir şehirde iyisi bulunuyorsa otelde falan kalmayı asla tercih etmeyeceğim, muhteşem konaklama fasilitesi.
bu hostellerin en çok sosyalleşme yönünü seviyorum, ucuz olması başka bir yana dursun.
ama bazı hostellerde ortak alan da insani iletişimde buz gibi oluyor ya da hiç olmuyor.
ne yazık ki öyle hosteller de çokça var ve bu neye göre şekil alıyor gerçekten de bilemiyorum. yani büyük ihtimalle sahibinin hosteli kurma ve düzenleme biçimi çok önemli diye düşünüyorum bunca senedir bu kadar farklı hostelde kaldıktan sonra.
insanı iyi hissettiren sıcak atmosferli hosteller genelde uğruna çok emek verilmiş ve çok da büyük olmayan, yani yatak kapasitesi çok yüksek olmayan yerlerdi hep.
booking'e ve hostelworld'e aynı anda bakmayı unutmayın.
birisinde olan diğerinde olmayabiliyor. bazı ülkelerde de booking olmuyor zaten.
son bir not: hayvanlık yapmayın, tuvaleti iyi temizleyin, bulaşıklarınızı da adam gibi yıkayın. pislik yapmayın.
yüksekliğe alışması 1-2 gün süren şehir. kilonuz arttıkça alışması da zorlaşır. ilk geldiğinizde, bilhassa çok alçaktan geldiyseniz, tıkanabilirsiniz. yavaş yavaş yürüyün, acele etmeyin.
içinde hiçbir şey olmayan, güzel binalarının hepsi ruslardan kalma sıkıcı şehir.
doğu ekspresi ünlü oldu da şehre karslı olmayanlar da gitmeye başladı, eminim bestami köse'ye duacıdırlar bilenler.
ama bu şehirde bir gün bile geçirmek ziyandır.
nemi şakasız insanı öldüren şehir.
meteorolojinin hep yağmur yağacak gösterdiği ama asla yağmayan şehir.
doğu tarafına terme'ye falan yağmur düşer ama buraya düşmez.
asla yağmur yağmadığı için de siz de buharlaşmaya başlarsınız gitgide.
dağlar arasında yeşil yeşil parlayan bir güneş gibi bir şehir, mükemmel bir şehir. türkiye'nin en underrated şehirlerindendir. genelde buraya yerli turist gelir, onlar da turla gelir ve maksimum bir gece kalırlar. oysa amasya'da çok rahat 2-3 gün dolu dolu geçirilebilir. güzel şehirdir vesselam.
sürekli izmir'e benzetilen ama yunanistan'ın 100 sene önce işgal ettikten sonra şehrin 500 küsur yıl boyunca iki ana etnik grubundan önce türkleri sonra da yahudileri kovup akabinde de dehşet uygulamalarla şehrin tarihi dokusunun içinden geçtiği şehir. şunu söyleyebilirim ki izmir'deki ister doğal ister tarihi güzellik olsun, onun onda biri selanik'te yok. selanik yazık edilmiş bir şehirdir. hayallerim yıkılmıştı gezdiğim günler boyunca.
sandığınızın aksine güçsüz değildir. amerika ab ingiltere ve ingiliz dominyonları ile çin dışında hemen hemen dünyanın çoğuna ya vizesiz ya da varışta veya online vize alarak girmenizi sağlar. size açıp wikipedia'dan farklı ülke vatandaşlarının nerelere vizesiz girip giremediğine bakmanızı tavsiye ederim.
ayrıca türk pasaportunun vizesiz giremediği bu yukarıdaki lokasyonların tamamının vize uygulama sebebi politiktir. yoksa gezgin türklerin durumu bir arjantinliden çok daha kötü falan değil. türkiyeden çok ipsiz sapsız adamın bir yerlere gitmeye çalıştığı doğrudur ama her ülkede aynı durum var, sadece bunu gören pek olmuyor.
mesela abdeki bulgarlara schengen bölgesine girişte nasıl it muamelesi yapıldığını pek kimse fark etmiyor.
sözün özü, pek olacağına inanmasam da inşallah bir gün ab ingiltere ve amerika gibi ülkelere de vizesiz girebiliriz ama bu haliyle de 100den fazla ülkeye girmeyi sağlayan güçlü sayılabilecek bir pasaporttur.
balkanlardaki en güzel şehirlerden birisidir. çok rahat 4-5 gün harcanır türlü aktivitelerle. çok vaktiniz varsa bir haftadan bile çok kalınır. hostel valentine tavsiye olunur. uygun bütçeye güzel konaklarsınız.