#tüm civciv entry'leri

grönland'in batısında buzdağları ile çevrili bir şehir. Anlamı yerel dilde "buzdağı" demek.

ilulissat 4500 nüfusa sahip bir şehir olmasına rağmen toplamda 2500 nüfusa sahip bir ülke olan svalbard'a kıyasla oldukça izole bir bölge. grönland'de karanlık dönem daha kısa. 13 ocakta ilk kez güneş doğmuş ve saat 10 ile 16 arası günışığı var.

grönland'de kızaklar da farklı, daha ilkel ve geniş bir model kullanıyorlar. örümcek tarzında birbirine bağlanarak yükün eşit olarak dağıtıldığı 10 köpeklik kızak takımları var. Soğuktan korunmak için fok derisi kıyafetleri var. Arazi zemini genelde buzul ağırlıklı olmakla birlikte kayalık bölgeler de var.

iluliaq Cafe bölgedeki en tanınmış kafe, interneti olduğu için daha çok gençler tarafından tercih ediliyor. Fiyatlar diğer kafelere kıyasla daha pahalı. Yemek pahalı olduğu için kendimiz pişirmeyi tercih ettik. İnternetin saatinin 50 kron olması ve çok yavaş olması ise oldukça sinir bozucu.

yeşil sebze / meyve bulmak çok zor ve pahalı. Ama fok eti ve balık da
inanılmaz ucuz ve günlük olarak geliyor. Bir ekmek 24 kron, makarna 14, su 9. 5, marul 29 kron civarı. Kola ise 15 kron :) Merkezde minik bir kasap var, 16.30’da kapatıyor.
çok yanlış bir bakış açısı.
bahsi geçen grupta mutlaka "loser" diye tanımlananlar vardır ama gerçek bu değil. grönland'in kuzeyinde hangi isim yapmış otelde kalacaksın? madagaskar'ın kırsalında hangi eşsiz ve pahalı yemeği yiyeceksin? kapitalizmin pençesine henüz düşmemiş yağmur ormanlarında hangi lüks mekanda kız arkadaşına hava atacaksın?
gezginlik başlı başına bir kültür. ve maalesef ülkemizde belli başlı bir kesime birkaç beden büyük gelen bir kültür.
yola çıkmak, gezgin olmak, yolda öğrenmek vb. felsefe olabilir, yaşam biçimi olabilir ancak ve ancak avrupa'nın başkentlerini gezip de o lüks mekan senin bu lüks mekan benim dolaşıp da instagrama milyon tane hikaye atmak asla değildir (bkz: turist)
kimisi 10 euroluk hostelde yeni tanıdığı insanlarla mutlu olur, kimisi 330 euro verdiği akşam yemeğinin fişini potansiyel kız arkadaşları "düşürmek" amacıyla instaya atarken. her ikisini de gördü nitekim bu gözler!
ama yargılamadım çünkü gezgin olmak tam olarak da bu bence. toplum tarafından sonradan belirlenen her türlü suni kalıp, tanımlama ve sınırı reddererek herkesten bir şeyler öğreneceği varsayımıyla herkesi olduğu gibi kabullenmek.
toparlar şelalesi, yuvarlak çay, göl kenarında gün batımı ve kamp...gerçekten çok güzel bir yer ara ara giderim...
başvuru süreci biraz uzun sürüyor ama genelde vizeyi de uzun süreli veriyorlar.
anladığım kadarıyla telefonla arayıp soru sormaları standart bir uygulama.
bir de eğer grönland planınız varsa "grönland için izin istemişsiniz, orada ne yapacaksınız" sorusuna hazırlıklı olun.
6 aylık başvurmuştum, ilk başvurum bir haftada sonuçlandı. ikinci kez başvurduğumda iki yıllık istedim iki günde çıktı