türk milleti zekidir

konuyla ilgili 13 entry daha
mustafa kemal atatürk’ün 29 ekim 1933 tarihinde cumhuriyetin onuncu yıl kutlamalarında türk halkına hitaben söylediği söz.

onuncu yıl nutku’nda “Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır. Türk milleti zekidir.” diyen ulu önder sözlerinin devamında türk milletinin neden bu vasıfları taşıdığını da izah ediyor.

Atatürk sözlerine şöyle devam ediyor:

“Çünkü Türk milleti millî birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir. Ve çünkü, Türk milletinin yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müspet ilimdir. Şunu da ehemmiyetle tebarüz ettirmeliyim ki, yüksek bir insan cemiyeti olan Türk milletinin tarihî bir vasfı da, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Bunun içindir ki, milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, fıtrî zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, millî birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek millî ülkümüzdür.”

şu an için yukarıda bahsi geçen millî ülkümüzden fersah fersah uzakta yol aldığımızı düşünecek olursak onuncu yıl nutku’nu okurken ‘-di’li geçmiş zaman’ kipini kullanmak en doğru eylem olacaktır.

edit: tanım