julian assange

amerika’nın afganistan ve iran’a yaptığı saldırıların arka planında yer alan bilgileri halka ulaştıran ve 2010 yılı kasım ayında aralarında türkiye’nin de bulunduğu bir dizi ülkedeki Amerikan diplomatların yazışmalarını halka suna wikileaks ajansn kurucusu ve baş editörüdür. firmada gönüllü aktivist olarak da görev yapmaktadır.

bir çok suçun yanında bir de tecavüz iddiası ile aranan assange suçları kanıtlanamaması sebebiyle tutuklanamasa da intrerpol tarafından kırmızı bülten le aranmaktaydı.

2012'de ekvador'un koruması altına girmesiyle 7 yıl boyunca ekvador büyükelçiliğinde bir odada yaşadı; bugün itibari ile ekvador hükümeti'nin korumasını kaldırmasıyla assange londra polisi tarafından göz altına alındı.
Belgeleri ilk açıkladığında insanlar tarafından mesih muamelesi görüp yüceltilen abimizin bugün gözaltı görüntülerini izlerken içim acıdı. Yöneltilen suçlamaların ne kadarı doğru bilmiyorum ama epey bir süre hapiste kalacak gibi görünüyor.
Son dönemde ve özellikle göz altına alınırken ki hali bende psikolojisi yerinde değilmiş izlenimi uyandırdı.

Ayrıca birleşik Krallık'ta kefaletle bırakılma koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı.