gezi parkı direnişi

/ 2
2013 yılında istanbul’un beyoğlu ilçesinde başlayıp bütün türkiye’ye yayılan protesto gösterileri.

direniş, taksim gezi parkı'ndaki yeşil alanın yok edilmesi kararına karşı 27 mayıs 2013 günü başlamıştır. kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesi ile iktidardaki siyasetçilerin protestoculara karşı etik olmayan tutumu sonucu gösteriler hükümet karşıtı eylemlere evrilmiştir.

protestolarda polisin orantısız güç kullanmasıyla 7 sivil katledilmiş, yaklaşık 10 bin kişi ise yaralanmıştır. yüzlerce kişi gözaltına alınmış, yine yüzlercesi ise direnişe katıldığı için işinden olmuştur.

türkiye bu olaylarla çalkalanırken merkez medya protestoları görmezden gelmiş yayınladıkları belgesel filmlerle büyük tepki çekmiştir.

iktidar yanlısı gazeteler(!) ise birçok asparagas haberle gösterileri manşetlerine taşımış, akıl almaz komplo teorileri üretmişlerdir. dönemin hükümet yetkilileri ise bu yalanları defalarca dillendirmiş ve hiçbir zaman kanıtlayamamıştır.

gösteriler birçok defa menşei belirsiz gruplar tarafından provoke edilmeye çalışılmış ama provokatörler, göstericiler tarafından alandan uzaklaştırılmıştır.

büyük direniş; boyun eğmeyen ve devrim ateşiyle kavrulan koca yüreklilerce tarihe bir not olarak düşülmüştür.
güzel başlayıp, sonuç alınmadan biten eylemler bütünüdür. sonunda da alternatif söz öbekleri/yaftalamalar/aforizmalar çıkmıştır:

"faiz lobisi"
"çapulcu"
"gezici"
"sadece güzel havalarda eylem yapan eylemciler"
"bunlar hep 3. havalimanını istemeyenler"

benim için canlarıyla destek veren kahramanları ile anılacaktır:

- mehmet ayvalıtaş, 20 yaşındaydı, istanbul doğumlu
- abdullah cömert, 22 yaşındaydı, antakya doğumlu
- mustafa sarı, 27 yaşındaydı, adana doğumlu
- irfan tuna, 47 yaşındaydı, ankara doğumlu
- selim önder, 88 yaşındaydı, izmir doğumlu
- ethem sarısülük, 26 yaşındaydı, ankara doğumlu
- zeynep eryaşar, 50 yaşındaydı, istanbul doğumlu
- medeni yıldırım, 18 yaşındaydı, lice doğumlu
- ali ismail korkmaz, 19 yaşındaydı, eskişehir doğumlu
- ahmet atakan, 22 yaşındaydı, antakya doğumlu
- serdar kadakal, 37 yaşındaydı, istanbul doğumlu
- berkin elvan, 15 yaşındaydı, istanbul

bonus: berkin elvan 15 yaşında 269 gün komada kaldı, 11 mart 2014'te 16 kiloda hayatını kaybetti.
Katıldığım; gaz yediğim, ölüme meydan okuduğum, güzel insanlarla tanıştığım, yanımdan zafer algöz'ün geçtiği ve ona selam verdiğim, ülkem için son umudumdu...
bu ülkede dönen oyunlardan sadece biri. azcık mantıklı düşünen insan bunun tamamiyle hükümet destekli olduğunu anlar. elinde hiç silah bulunmayan ve gazdan dahi korunamayan topluluğu tomalarla panzerlerle ve full donanımlı polislerle 1 ay dağıtamaması normal mi? değil. bu apaçık 1 sene sonraki cumhurbaşkanlığı seçimine giden yolda mutlak oy almak için yapılan bir şeydi. bugün bile gezi dendiği an malum tayfa çıldırıyor. bu nefret 10 yıl daha yeter. bundan 10 sene sonra akp hala başta olursa nedeni budur. gelgelelim ilk günler haklı mıydı bu göstericiler? değildi. değildi kardeşim. istiklal caddesi yeşilden arındığında sustular. şehirdeki bütün yeşiller beton olduğunda sustular. bu tepkiler daha önce verilseydi eğer olay gezi parkına kadar gelmezdi. ülkede ne kadar terörist ne kadar manyak varsa gezi parkı eylemlerindeydi ve bir kişi de "birader şştt sen kimsin" demedi. asıl sorun burada başlıyor, apo denen bölücü itin ve pkk denen bölücü örgütün flamaları boy boy gezerken kaçınız itiraz etti?
(bkz: gezi parkı vandallığı)

hükümeti sevmeyen bir vatandaş olarak, dünyanın hiçbir yerinde yakıp yıkarak, insanlara saldırarak ve halk oyuyla seçilmiş bir hükümeti zorbalıkla yıkmaya çalışmayı desteklemiyorum.

özgürlük protestodur, eleştiridir, eylemdir. vandallık değildir.
başta güzel bir amaçla başlamış daha sonra hükumeti düşürmeye yönelik eyleme, protestoya dönüşmüştür. ülkemi seviyorum diyip pkk ve dhkpc flamaları altında boy gösterenler bu haince sivil darbeye destek vermiştir. düşmanımın düşmanı dostumdur mantığıyla pkk ile aynı yatağa girenler unutulmamalıdır. maalesef demokratik bir ülkenin en önemli mekanizması olan muhalefet lideri gezi parkı eylemlerine pkk ile birlikte destek çıkmıştır. şair ve yazar ismet özelin Türkçülük anlayışını benimsemiş biri olarak, gezi parkı eylemlerini 12 eylül darbesinden sonra ülkenin başına gelen en büyük felaket olarak görmekteyim.
sadece Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri bile Gezi olayları ile başlayan ve 3 ay etkisini sürdüren dönemde 164 milyar lira geriledi. bu ülkeye yapılan en büyük hainlikti. mevcut hükumeti sivil darbeyle indirmekti amaç, aynı arap ülkelerinde olduğu gibi.. doların fırlamasına, faizin, enflasyonun ve işsizliğin artmasına neden oldu.
gezi parkı eylemlerinin uzun sürmesinin nedeni; bu sivil darbenin başarılı olacağını sanan ve gizli kapılar ardına saklanan vatan hainlerinin maskelerini çıkarıp gün yüzüne çıkmasını beklemekti. max weber parlementarizminde der ki "siyasal yönetim seçimle elde edilmeli, seçimle bırakılmalıdır".
Evde, oturduğum yerde eve servis yediğim gazlardır. Eve gelsen çıkamazsın, çıksan giremezsin. En son büyük operasyonda tam kapıdan çıktığım ana denk gelmesiyle kıl payı kurtulduğum durum. Ateşin tam ortasında kalma hali. Büyük umut beslediğim ama sonucunda ölen ve yaralanan insanlardan başka hic bir şey olmayan protestolar. O zamanlar tarihe tanıklık ettiğimizi düşünmüştük
Bir kez katılıp ikinci kez katılmamın gereksiz olduğunu düşündüğüm olay. Olay artık direnişten çıkıp savaş alanına dönmüştü iki grup vardı biri gerçekten protesto eden diğer grup sataşan taş atan ortalığı yakıp yıkan.
gözüme,göz altıma taş yediğim dönem.
türkiye tarihinin en büyük en kapsamlı direnişiydi amma velakin bi 60-70-80'lerde ki direnişlerin yanında bir hiç. Biz onların yanında bir hiçiz. Yaptığımız eylemler gösteriler bir hiç.
fakat güzel direndik.
/ 2