chernobyl

/ 2
Amerikan HBO ve İngiliz SKY tarafından ortak yapılan bir mini dizidir.
Dizinin senaristi Craig Mazin, yönetmeni ise Johan Renck'dir.
Ukraynada, 1986 yılında nükleer santrali patlayarak küresel bir facia oluşmuş yer.
çernobil nükleer felaketini konu alan ingiliz-amerikan yapımı 5 bölümlük mini dizi.
dünya tarihinin en büyük nükleer felaketinin yaşandığı, belarus sınırındaki ukrayna şehri.

diziden bahsedilecek olursa; hbo mini seri olarak yayımlıyor. ilk olarak abd'nin elinde sovyetleri yerin dibine sokacak yegane mesele olduğundan sırf felakete ilişkin değil, amerikalıların pek bayıldığı, sovyetlere karşı kara propaganda olacağı izlenimine kapıldığım için izlemek istemedim. ikinci olarak ise bölgede bulunmuş ve yerelin kazayla ilgili düşüncelerini dinlemiş, acılarını anlatışlarına şahit olmuş biri olarak izlememenin benim için daha iyi olacağı kanısına vardım. lakin bazı arkadaşlar izlemiş, beğenmiş.
izlerken sıkıldığım ve bu kadar puan almasına şaşırdığım dizi.
5 bölümü 2 günde izlediğim dizi. tarihte kendi yalanlarıyla yok olan belki ilk devlet sovyetler birliğidir. dizide gözümüze en çok sokulan şey bu. düşünsenize parti devletini ayakta tutmak için bilim adamlarından tutun da basınına, yargıçlarına kadar kim varsa herkes birbirine yalan söylemiş. bu parti devleti kendi itibarı ve istikbali için halkının topluca ölümüne umursamadan radyasyon oranını gizliyor. tıpkı patagonya’da sağlık bakanlığının yaptığı kanser oranlarındaki artışı gözler önüne seren bir raporun gizlendiği gibi. bir de sovyet hükumeti yanlış yapmazmış. işin içine kibir de girmiş. ben buna benzer bir ülke daha tanıyorum sanki.

edit: imla
bir şeyler aşırı popüler olup çok konuşulduğunda her ne kadar soğusam da, şans vereceğim dizidir. fırsat bulunca oturup 2 solukta izlemeye niyetim var.
Popüler olan ve izleme hevesimizin direk kaçtığı dizilerden birisi. Ama yine de değer mi görcez..
Radyasyon felaketini bütün çıplaklığıyla anlatan, ders çıkarılması gereken mini dizi. (gerçi ülkemiz çok da ders çıkaracak gibi de değil ya hadi hayırlısı)
yine hbo imzalı şahane yapım.

ukrayna'da gerçekleşmiş olan nükleer patlama ve sonrasında yaşananların konu edildiği diziyi izlerken aklıma sebepsizce ülkem ve gündemdeki akkuyu'ya yapılması planlanan nükleer santral geliyor.
/ 2