#tüm teremekcisi entry'leri

üniversite 1: okul dönemi derslerine çalış paranı biriktir, aileden akrabalarından destek al ve yazın 3 aylık dil kursuna git, irlanda olabilir ve birleşik krallığı gez.
ayrıca, okuduğun şehri gez dolaş, yakınındaki şehirlere otostopla git haftasonları gez, dolaş. istanbul'daysan trakya turu yap, çanakkale'ye git adaları göt, bursa, balıkesir git, bolu sakarya, izmit gez.
erasmus yapabilmek için şimdiden araştırmalara başla. 2. veya 3. sınıf iyi bir tercihtir erasmus için.

üniversite 2: öğrendiğin dili geliştir, couchsurfing üzerinden türkiye'ye gelenleri gezdir pratik yap ve yeni arkadaşlar edin, profilini güçlendir yurtdışına çıktığında kalacak kapın olsun, geziderecek arkadaşın olsun. tabi derslerini de ihmal etme. yazın interrail'i yap önceden uçak biletlerini, rotanı her şeyini ayarla, tüm avrupa'yı gezeceğim diye uğraşma yarısını bitir ilk gidişte zevk ala ala, istersen 2 ay yap uzat otostopla dön türkiye'ye.
okulun dağcılık, gezi klüplerine üye ol, onlarla karadeniz turu yap, akdeniz turu yap, günedoğu turu yap, ege turu yap. kapadokya'yı gör!

üniversite 3: okul, dersler, not ortalaman iyi olsun. couchsurfing üzerinden irtibata geçtiğin insanları çoğalt, yarım kalan avrupa'nın gezemediğin yerlerini daha tecrübeli olarak gez, sana kalmış ister tren, ister otostop, iskandinav ülkelerini gör! türkiye'nin bölgelerinden en az 3-5 şehri gez, gör.
ales, yds diğer dil sınavlarına şimdiden gir son sınıfa bırakma ve araştırmalarını yap.

üniversite 4: okul ortalamanı yüksek tut, ales ve dil sınavları sonuçlarına göre yurtdışındaki üniversiteleri değerlendir, abd veya avustralya yüksek lisans için olabilir. olmadı türkiye'deki üniversitelerin mülakatlarına da girebilirsin. okul bitmerken yazın work and travel'la amerika'ya adım at ister 3 ay takıl ister dönme.

vizesiz ülkeleri 15 tatil döneminde değerlendir, balkanlar, günes asya ülkeleri ucuza bilet bulabilirsin. work and travel'la abd'ye kadar gitmişken 1-2 ayını güney amerikaya ayır oraları görmeden türkiye'ye dönme. kendini geliştir, kitap oku, arkadaşlarınla aranı iyi tut, okuduğun yerde az para harca gezeceğin yerler için biriktir gerekirse çalış.
ilk interrailimizi yaparken Paris, Berlin, Viyana, Budapeşte, Belgrad, Prag, Zagreb couch'larımızı couchrail grubu sayesinde bulmuştuk, hala arkadaşız o kişilerle ve görüşürüz. çoğu o dönem erasmus stajlarını yapıyordu çok güzel insanlarla tanışıp birlikte eğlenmiştik. şimdi couchsurfing daha etkili geliyor bana o ülkenin vatandaşı yerlisi insanlar ve daha tecrübeliler. ikisini de dene tarafını seç.

edit: interrail türkiye iyi ki var, couchrail gibi güzellik iyi var ve herkes birbirine deneyimlerini ve tecrübelerini paylaşıp yardım ediyor.
kesinlike maps.me

***reklamlar***
yurtdışı, yurtiçi her yerde en ince ayrıntısına kadar gideceğiniz yeri bulabilirsiniz maps.me sayesinde. Üstelik internete bağlanma derdi yok.
Hemen en yakın telefonunuzdan store girip indiriyorsunuz, gideceğiniz ülke veya şehiri önceden üzerine tıklayarak indiriyorsunuz. Daha sonra yurtdışına çıktığınızda internet olmadan da kullanabilme imkanına kavuşuyorsunuz.

Olay bu kadar basit. Test edilip onaylandı.
Ben kaldığımı hosteli veya gideceğim yeri haritadan işaretleyip, daha sonra yolumu oradan bularak bilmediğim bir yerde kaybolma riskini ortadan kaldırıyorum. Tren istasyonu, havalimanı, metro, görülecek tarihi turistik yerler, yemek yenilecek mekanlar önceden işaret koyabilirdaha sonra rahatça bulabilirsiniz.
Brüksel tren garından çıktıktan sonra şehrin meydanındaki kilise, ohh mis gibi uyuduk hem de, arkadan hafif ilahi sesleri çok güzel rüyalar görmemizi sağladı.
82 Tiflis, 83 Bakü
KarsRail yapmışken devam edilip gidilmesi gereken yerler. güzel olur.
avrupa'nın yaşanılacak, gezilecek en güzel şehirlerinden biri, 24 saat canlı bir şehir, çok güzel ve geniş bir ulaşım ağı vardır, postmodern bir şehirdir, tarihi eski mimari yapılara bakarken bir de bakmışsınız ilginç yeni yapılmış şaşırtıcı yapılarla da karşılaşırsınız, türk dönerciler çok iyidir ve dönerleri türkiye'dekinden bin kat daha güzeldir sosları, ucuzluğu, bol porsiyonları ile. Reichstag parlamento binası efsanedir kesinlikle gidilmesi tavsiye edilir, öncesinde karşısındaki yerden rezervasyon yaptırmanız gerekmetedir, içerisinde türkçe berlin şehri ve bina anlatılmaktadır kulaklık isteyiniz, tüm berlin ayaklarınız altında her yerini görebildiğiniz ve mükemmel manzaraların tadını çıkarın. suyunuzu içtikten sonra pet şişelerinizi atmayın geri dönüşüm kutularına iade ederek 0,25 euro alabilirsiniz, 20 şişe 5 euro güzel bir yemek yersiniz. müzeler adasına gidip çimlere yayılın ve Berlin'in tüm müzelerini gezin. kreuzberg gidin küçük istanbul'u görün, gece hayatı da güzeldir. alexanderplatz geçin ve buranın keyfini çıkarın. diğer öneriler; berlin duvarı, branderburg kapısı, checkpoint charlie, potsdam'a da geçebilirsiniz metro hattıyla.
Cuma günü giriş 25 yaş altına ücretsizdir, kendim bizzat o şekilde girdim. Öğrenciler AB vatandaşı ise ücretsiz, Türk öğrenciyi ücretsiz almadıkları için sorup öğrendiğim ve cuma günleri pasaport göstererek 25 yaş altı olarak girdiğim müzedir. içerisi gerçekten büyük kocaman bir u şeklinde çok katlı müzedir, tam bir gününüzü bile ayırsanız bitiremeyecek kadar çok eserin olduğu ağzınız açık bakarak gezeceğiniz avrupa'nın en büyük müzelerindendir.