öğrenci gezginlere tavsiyeler

/ 3
Üniversite 2. Öğrencisi olan ve hayatın asıl burada başladığını keşfeden bir kardeşiniz olarak nacizane tavsiyelerimi ve neler yaptığımı sizin de yapabileceğinizi yazacağım. Buraya gelene kadar iç anadolu çevresinden çıkmamış ben 2 yıl içerisinde 24 yeni şehir gezdim ve bu yaz 14 avrupa ülkesini kapsayan bir tur şirketi ile anlaşarak yerimi çokttaan ayırttım. Yanlış anlamayın ailem zengin,varlıklı değil tam tersine ilçede yaşayan emekli bir aile ve bunları ailemden 1 kuruş almadan yaptım desem sanırım inanmazsınız. Nasıl oldu diye soracak olursanız üniversiteye başlarken bulduğum bursu aileme söylemedim ve her ay gelen para ile gerek gezdim gerek biriktirip gördüğünüz gibi avrupa hayalimi gerçekleştiriyorum. Benden size tavsiye üniversite yıllarında gezebildiğiniz kadar gezin görebilidğiniz kadar farklı yeni kültürleri görün.kulüplerin faliyetleriyle imkanlarınız artabilir.mesela ben basket maçı için çok gittim. Bunları ailenizin yardımını alarak da gerçekleştirebilirsiniz ama hayat ailenizden bağımsız olunca daha güzel öğrenilir. Otostop çekin ki yol paranız gitmesin hem de yeni insanlarla tanışın, lüks restoranlara girmek yerine köşe büfelerinden yeyin ki ikisi de karnınıza giriyor kalan para gezmeye gitsin. Ve en önemlisi hayal edin çünkü hayal etmeden yola çıkma cesaretiniz olmaz.sağlıcakla kalın uzattım affola...
Yola çıkmaktan korkmayin öğrencilik bittikten sonra bu kadar vaktiniz olmayabilir kıymetini bilin çıkın yollara
son sınıf bir öğrenci olarak tek ve kesin tavsiyem şudur ki; haftanın 3-4 günü boş ve size bir şey katmayan publarda eğleneceğinize, 1 gün bu tarz aktiviteler yapıp para biriktirin ve yola çıkın. gerisi lafı güzaf...
ödevler,sınavlar,finaller,bütler haftalarını sildiğinde bir dönemde 14 hafta var bu drumları çıkardığında geriye 4-5 hafta kalıyor o yüzden il dışı gezisine gidemiyorsun bu sebepten dolayı ki fakülte-yurt-üniversite düzenlediği turnuvalara katılın anca öyle il gezisi yapabilirsiniz çünkü ben öyle yapıyorum.
avrupa avrupa diye çırpınmayın, önce ülkenizi gezin görün, tecrübe edinin sonra çıkın avrupaya. daha tr de 3 şehir görmeden interrail ayaklarına girip cennet ülkeyi kötülemeyin.

adam beylikdüzünden tekirdağa okumaya gidiyor sonra yok abi avrupaya gitmek gerek diyor. dostum sen önce bi ülkeni gezeydin.

tekirdağı tenzih ederim, beylikdüzünü etmem.
Tarafımızca denenmiş ve onaylanmıştır. Sırt çantanızda bir adet resmi kıyafet bulundurun. Gittiğiniz şehirlerdeki konferans, toplantı, atölye çalışması gibi etkinliklere internetten kayıt yaptırın. Çantalarınızı bırakıp resmi cicilerinizle doğru etkinliğe gidin. Hemen hemen hepsinde ücretsiz yemek bulunur. Özellikle Avrupa ülkelerinde harika enerji depolatır.
Gezgin sayılmayı gezmek saymayın yani gezginiz diye gezmeyin kıçıyla gülerler.
3 yer gezip 5 yer görünce gezgin olunuyorsa bende gezginim yoksa değil ...
henüz 1.sınıf ftr öğrencisiyim son 1 yıldır kafaya koydum, gezicem dedim. bu yaz umarım çadırımı alıcam ve çıkıcam yola. yol nereye götürürse. dersler hafif olduğu için hem çalışıp hem okuyorum kenara harçlığımı attım bu yaz gezicem. tavsiyeleriniz varsa alabilirim.
üniversite 1: okul dönemi derslerine çalış paranı biriktir, aileden akrabalarından destek al ve yazın 3 aylık dil kursuna git, irlanda olabilir ve birleşik krallığı gez.
ayrıca, okuduğun şehri gez dolaş, yakınındaki şehirlere otostopla git haftasonları gez, dolaş. istanbul'daysan trakya turu yap, çanakkale'ye git adaları göt, bursa, balıkesir git, bolu sakarya, izmit gez.
erasmus yapabilmek için şimdiden araştırmalara başla. 2. veya 3. sınıf iyi bir tercihtir erasmus için.

üniversite 2: öğrendiğin dili geliştir, couchsurfing üzerinden türkiye'ye gelenleri gezdir pratik yap ve yeni arkadaşlar edin, profilini güçlendir yurtdışına çıktığında kalacak kapın olsun, geziderecek arkadaşın olsun. tabi derslerini de ihmal etme. yazın interrail'i yap önceden uçak biletlerini, rotanı her şeyini ayarla, tüm avrupa'yı gezeceğim diye uğraşma yarısını bitir ilk gidişte zevk ala ala, istersen 2 ay yap uzat otostopla dön türkiye'ye.
okulun dağcılık, gezi klüplerine üye ol, onlarla karadeniz turu yap, akdeniz turu yap, günedoğu turu yap, ege turu yap. kapadokya'yı gör!

üniversite 3: okul, dersler, not ortalaman iyi olsun. couchsurfing üzerinden irtibata geçtiğin insanları çoğalt, yarım kalan avrupa'nın gezemediğin yerlerini daha tecrübeli olarak gez, sana kalmış ister tren, ister otostop, iskandinav ülkelerini gör! türkiye'nin bölgelerinden en az 3-5 şehri gez, gör.
ales, yds diğer dil sınavlarına şimdiden gir son sınıfa bırakma ve araştırmalarını yap.

üniversite 4: okul ortalamanı yüksek tut, ales ve dil sınavları sonuçlarına göre yurtdışındaki üniversiteleri değerlendir, abd veya avustralya yüksek lisans için olabilir. olmadı türkiye'deki üniversitelerin mülakatlarına da girebilirsin. okul bitmerken yazın work and travel'la amerika'ya adım at ister 3 ay takıl ister dönme.

vizesiz ülkeleri 15 tatil döneminde değerlendir, balkanlar, günes asya ülkeleri ucuza bilet bulabilirsin. work and travel'la abd'ye kadar gitmişken 1-2 ayını güney amerikaya ayır oraları görmeden türkiye'ye dönme. kendini geliştir, kitap oku, arkadaşlarınla aranı iyi tut, okuduğun yerde az para harca gezeceğin yerler için biriktir gerekirse çalış.
Okurken çalışıp, kazandığınızı tatillerde/boş vakitlerinizde gezerek harcayabilirsiniz.

En önemli tavsiye ise: (bkz: erasmus)
/ 3