svalbard

konuyla ilgili 4 entry daha
74-81 paraleller arasında bulunan, norveçe bağlı ancak özerk olan svalbard(bkz: svalbard anlaşması), insanların dünyanın kuzeyindeki son kalesi olan adalar topluluğudur. kuzeyde yaşamın olduğu son nokta olmasa da yerleşimin olduğu son noktadır. böyle anlatınca insan bi algılayamıyor da, haritada svalbardı görünce, anlatılmak istenenin ne menem bir şey olduğunu daha sağlam idrak ediyor. hadi idrak edin:
svalbard - yollarda-bul-beni-inn71

aslında svalbard kutup ayılarınındır da, insanlar sonradan iltica etmiştir. 2000 küsür insan vs 3000 küsür kutup ayısı. en ayı olan kazanmıştır her zamanki gibi.
svalbard - yollarda-bul-beni-9yCHm

svalbard iki şehirden oluşur ve toplam nüfus, bu iki şehirde altın oranla dağılım göstermemiştir. longyearbyen kentinde nüfusun yaklaşık 4/5i yaşarken, barentzburg'da bu oran neredeyse 1/5'tir. neyseki ayıların coğrafyaya dağılımı daha orantılıdır.
svalbard kutup noktasına en yakın yerleşim olduğu için kış aylarında gündüz, yaz aylarında da gece yaşanmaz. kuzey ışıklarının en güzel gözlemlenebildiği yerlerdendir. diğerleri için(bkz: izlanda-tromso)
svalbard - yollarda-bul-beni-ONcSL

svalbardda kış sıcaklık değerleri genellikle -10 ila -20 değerleri arasında değişir. karsta -33ü gören nesil için vız'dır biraz. ama ekim-şubat arası hep gece oluşunun da etkisiyle belki zihinsel olarak daha çok üşüyebilir kişi.yine de ekipman önemlidir. gittiğinizde orada da alışveriş yapabilirsiniz elbette, 2000 nüfuslu kasabalarımıza benzemez pek. alışveriş için bolca mekana sahiptir. müzesi ve üniversitesi bile olan klasik norveç medeniyetidir. ancak çok çok da pahalıdır. giderken hazırlıklı olmakta fayda vardır.

burayı özel kılan detaylardan bir diğeri de küresel tohum deposudur(bkz: global seed vault)
svalbard - svalbard-BcPvN

ömürde bir kez de olsa gidilip görülesidir etrafı mavi(su), üstü yeşil(aurora), kendisi beyaz(buzul), altı siyah(kömür) svalbard(bu tanım tamamen şu an uydurduğum ve uydururken de şair ruhumu sevmeme sebep olan tanımdır) (swh)