svalbard

Baskenti Longyearbyen olan en kuzeydeki yerleşim alanı
Edit: Norveçe bağlı 2000-2500 nüfuslu 3000 kutup ayısının oldugu bir mekan ayrıca global seed vault burada
74-81 paraleller arasında bulunan, norveçe bağlı ancak özerk olan svalbard(bkz: svalbard anlaşması), insanların dünyanın kuzeyindeki son kalesi olan adalar topluluğudur. kuzeyde yaşamın olduğu son nokta olmasa da yerleşimin olduğu son noktadır. böyle anlatınca insan bi algılayamıyor da, haritada svalbardı görünce, anlatılmak istenenin ne menem bir şey olduğunu daha sağlam idrak ediyor. hadi idrak edin:
svalbard - yollarda-bul-beni-inn71

aslında svalbard kutup ayılarınındır da, insanlar sonradan iltica etmiştir. 2000 küsür insan vs 3000 küsür kutup ayısı. en ayı olan kazanmıştır her zamanki gibi.
svalbard - yollarda-bul-beni-9yCHm

svalbard iki şehirden oluşur ve toplam nüfus, bu iki şehirde altın oranla dağılım göstermemiştir. longyearbyen kentinde nüfusun yaklaşık 4/5i yaşarken, barentzburg'da bu oran neredeyse 1/5'tir. neyseki ayıların coğrafyaya dağılımı daha orantılıdır.
svalbard kutup noktasına en yakın yerleşim olduğu için kış aylarında gündüz, yaz aylarında da gece yaşanmaz. kuzey ışıklarının en güzel gözlemlenebildiği yerlerdendir. diğerleri için(bkz: izlanda-tromso)
svalbard - yollarda-bul-beni-ONcSL

svalbardda kış sıcaklık değerleri genellikle -10 ila -20 değerleri arasında değişir. karsta -33ü gören nesil için vız'dır biraz. ama ekim-şubat arası hep gece oluşunun da etkisiyle belki zihinsel olarak daha çok üşüyebilir kişi.yine de ekipman önemlidir. gittiğinizde orada da alışveriş yapabilirsiniz elbette, 2000 nüfuslu kasabalarımıza benzemez pek. alışveriş için bolca mekana sahiptir. müzesi ve üniversitesi bile olan klasik norveç medeniyetidir. ancak çok çok da pahalıdır. giderken hazırlıklı olmakta fayda vardır.

burayı özel kılan detaylardan bir diğeri de küresel tohum deposudur(bkz: global seed vault)
svalbard - svalbard-BcPvN

ömürde bir kez de olsa gidilip görülesidir etrafı mavi(su), üstü yeşil(aurora), kendisi beyaz(buzul), altı siyah(kömür) svalbard(bu tanım tamamen şu an uydurduğum ve uydururken de şair ruhumu sevmeme sebep olan tanımdır) (swh)
Yazın ayrı, kışın ayrı güzel bir doğa harikası. bana kalırsa kış dönemi çok daha ilgi çekici, 7 / 24 karanlık dönem, dolunay zamanında bembeyaz buzul vadilerinde husky lerin çektiği kızaklarla yolculuk, buzul mağaralarında trekking, insanın aklını alan meşhur kutup fırtınaları ama bilhassa kuzey ışıkları tek kelime ile muhteşem...
çok girişli schengen ile seyahat etmek mümkün ve grönland e kıyasla hem uçak biletleri çok daha uygun hem de seyahat için özel izne gerek yok...
Dünyada öyle çok sayıda yer gezmedim ama burası benim için zirve noktasıdır. Ne daha iyisine gittim ne de daha iyisine gidebileceğin. Tam kış dönemi 24 saat karanlık dönemde burda bulunmuştum. 7 gece kalmak zorunda kaldım uçak bileti fiyatı ile ilgili meselelerden ama iyikide böyle olmuş. 3 gün gezdim turlara katıldım, kalan günler yapacak bir şeyim olmamasına rağmen sıkılmadım çünkü atmosferi muhteşem. Kendinizi dünyanın zirvesinde hissediyorsunuz. Kuzey ışıkları, kutup ayıları, uçsuz bucaksız kar manzaraları her ne kadar karanlıkta orda bulunsamda. Ama sanırım aydınlık zaman orda bulunmak istemezdim, karanlığın gizemi ayrı bir şey. Buraya gidecekseniz kışın gidin hatta 21 Aralık etrafında gidin veya nasıl, ne zaman giderseniz gidin ama gidin.