istanbul'da yaşamak

konuyla ilgili 124 entry daha
istanbul'da doğup burada senelerce yaşamak zorunda kalanlar ile sonradan gelip şansını deneyenler arasında görüş farklılıklarına sebep olan konudur. biz sanırım biraz mecburiyetten alışıyoruz istanbul'un şartlarına.

aslında o kadar zor ve bunaltıcı değil. belli bir zamandan sonra neresinde ne yapılır, yola ne zaman çıkılır, saat kaçta hangi yol kullanılır, neresi tenhadır neresi kalabalık, nerede ne uygun, neresi pahalı öğreniyorsun. öyle bir alışıyorsun ki buradaki hızlı hayata başka yerler size yavaş geliyor. evet, kalabalık ve hep yoğun ama bu güzelliklerini yok etmiyor. taksim'in eğlencesini, pierre loti 'nin manzarısını, kız kulesi'nin güzelliğini, galata kulesi 'nden, çamlıca tepesi'nden şehri seyretmenin, her köşesinde ayrı bir tarih kokusunun tadını başka şehirde alamıyorsunuz.

insanı kötüdür çoğunlukla, aksini söyleyemem. ama herkes kaba, herkes kendi derdinde diyemem. insanların kalbi kötü olmaya başladı ama bu sadece istanbul'da geçerli değil ki. sokakta çığlık attığınızda başka şehirde kaç kişi yardım ediyorsa istanbul'da da o kadar.

istanbul'un kendisine has bir düzeni var aslında. tüm insanlar buraya gelirken seni yeneceğim istanbul diyerek geliyor, aksine istanbul'a ayak uydurmak gerekiyor. istanbul'un kendi düzeni var. istanbul'u istanbul ile yaşarsanız güzelleşiyor.

istanbul'a meydan okumayın, istanbul'u arkadaş edinin.