israil vizesi

konuyla ilgili 7 entry daha
israil’e girebilmek için yetkili mercilerden alınması gereken izin.

öğrenciler için bugün itibari ile güncel bilgileri aktarıyorum.

gerekli evraklar;

- pasaport (geçerlilik süresi en az 6 ay)
- 2 adet biyometrik fotoğraf(son 6 ayda çekilmiş)
- öğrenci belgesi
- 3 aylık banka hesap dökümü
- sponsor yazısı
- sponsorun vergi levhası gibi ticari evrakları
- sponsorun tapu, araba ruhsatı vb. evrakları
- başvuru formu

ben sponsor olarak annemi gösterdim. annemin vergi levhası, 2 ev tapusu, 1 araba ruhsatını yapı kredi plaza c bloktaki konsolosluğa götürdüm. (ben fazladan annemin kimlik fotokopisi ve imzası çok basit olduğu için imza sirküsünü de götürdüm.) danışmadan başvuru formu istiyorsunuz. Size ‘turistik seyahat mi?’ ve ‘musevi misiniz?’ diye sorup bir form veriyor. anladığım kadarıyla türkiyeli museviler için muamele başka. formu hemen oracıkta 2 dakikada dolduruyorsunuz.

konsolosluk hafta içi her gün 10:00-13:00 saatleri arası vize başvurularını kabul ediyor. vize evrakları, pasaport ve kimlik hariç poşet dosyaya kadar diğer bütün eşyalarınızı danışmada bırakıyorsunuz. danışmadaki görevli size sözlü olarak sıra numarası veriyor. sıranız geldiğinde bir görevli eşliğinde yedinci kata çıkıyorsunuz. orada size birkaç soru soruyorlar. kişisel algılamayın. zaten prosedür gereği olduğunu düşünülmeden ezbere söylenen sorulardan anlıyorsunuz. güvenlikteki kişi tarafından türkçe sorulan sorular ‘birinin talimatı ile konsolosluk çalışanlarından birine herhangi bir paket getirdiniz mi?’, ‘üzerinizde delici, yanıcı, patlayıcı materyal bulunuyor mu?’, ‘üzerinizde silah var mı?’ vb. pasaportunuz kontrol edildikten sonra israilli görevli gittiğiniz ülkelerle ilgili ingilizce bir iki soru sorup pasaportu tartarmış gibi elinde sallayarak ‘anladığım kadarıyla gezmeyi seviyorsunuz’ gibi bir espiri yapıyor ardından kahkaha atıyor siz ise ‘bu bir espiri miydi acaba?’, ‘gülsem mi gülmesem mi?’ diye düşünürken tamam girebilirsin diyorlar. (bu kişiseldi galiba) neyse en son tekrar bir x-ray cihazından geçtikten sonra vize işlemleri için bir kapıdan giriyorsunuz evrakları teslim ediyorsunuz. pasaportunuz hazır olduğunda almanız için size üzerinde hangi tarihte gelmeniz gerektiğini yazan bir kağıt veriliyor ve çıkıyorsunuz. illaki kendiniz gelmeniz gerekmiyor. bu kağıtla birlikte bir yakınınız da gelip alabilir. her şey toplamda 15 dakika sürüyor. ayrıca konsoloslukta muhattap olacağınız herkes türkçe biliyor.

not: eskiden çok basit olduğu fazla evrak istemedikleri söyleniyordu ama şimdi öyle değil internet sitesinde yazan evraklardan biri eksikse geri çevirip tamamlayıp gelmenizi istiyorlar. ayrıca ayrı bir kağıda basılan vizenin ise kalktığı söylendi. vize pasaportunuza yapıştırılıyor.