demokrat parti dönemi

konuyla ilgili 1 entry daha
DP dönemi, politik olarak nispeten özgürlük alanının genişletildiği ancak çeşitli nedenlerle bunun sürdürülemediği yıllar olarak geçmiştir. DP’nin muhalefet yıllarındaki demokratik söyleminin, iktidar yıllarındaki bazı uygulamalarla çelişki içine girdiği kabul edilebilir.

Tek parti döneminde ağırlıklı olarak kültürel ve sosyal içerikli gerçekleşen üst yapı modernleşme hareketinin, DP iktidarı döneminde daha çok ekonomik kalkınmaya dönük alt yapıya yönlendiği söylenebilir. CHP’nin önceki dönemde Batı’yı model alan seçkinci yaklaşımı, yerini ekonomik dönüşümün modernleşmeyi kendiliğinden getireceği fikrine bırakmıştır.

Demokrat Parti, Türk politik yaşamına “millî irade” kavramını tanıştırmıştır. DP, sivil ve askerî yönetimde kendisine sadık, en azından siyasî olarak tarafsız olabilmesi için devletin kurumlarının meşruîyetini, kendinde cisimleştiğine inandığı millî iradeye dayandırmıştır.

Demokrat Parti, ayrıca, halkı aktif siyasete bir şekilde katarak popülizmi politikaya taşımıştır.

DP’nin, kendinden sonraki siyasî hareketler üzerinde derin bir etki bıraktığı da belirtilmelidir. Köylülüğe, küçük esnafa ve ticaret burjuvazisinin bir kesimine dayalı DP’nin geleneği, kimi zaman kendini “milliyetçi- muhafazakâr” olarak tanımlayan, kimi zaman da liberal öğeleriyle öne çıkan merkez sağ partileri (ilk olarak Adalet Partisi) tarafından sürdürülmüştür.