zeytinyağı

lezzetine bayıldığım, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen sağlıklı yağ. küçükken zeytinyağı reklamlarında bir tabaktaki zeytinyağına ekmek batırıp yiyenleri gördüğümde "ıyyyy yağa ekmek batırılıp yenir mi!" derdim. ama yıllar sonra ayvalık'ta tanıştığım sızma zeytinyağları sayesinde en sevdiğim şey bu olabilir. bugünlerde yaptığım bazı araştırma ve toplantılar neticesinde oldukça güzel bilgiler edinmeye başladım. ara ara bunları paylaşacağım.
Yaptığım yemeklerin ve salataların olmazsa olmazıdır. Fakat piyasadaki sadece adı zeytinyağı olan o sıvı maddeden bahsetmiyorum. Hakiki zeytinyağını ben yuvamda buluyorum. Milas’ta özenle toplanmış zeytinlerden üretilen hakiki zeytinyağı dışındaki yağlara itimadım yok. Diğer zeytin şehirlerinde özenle yapılan zeytinyağlarınada sözüm yok tabi ki. Sadece marketlerde satılan sözde zeytinyağlarından hazmetmiyorum.
sabahları vazgeçilmezim birde nazilliden gelince hakikisi mis.
yoğunluğu sebebiyle suyun üstüne çıkan ve deyimde (bkz: zeytinyağı gibi üste çıkmak) şeklinde yer almış zeytinden elde edilen yağdır. bunun en faydalısı, en güzeli, en lezzetlisi saf ve soğuk sıkım yapılanıdır. bunu marketlerden bulmak mümkün değildir, tanıdık, güvenilir köylüden, zeytinliği olanlardan temin edilebilir. bursa, altınoluk, ayvalık yörelerinde bulunabilir.
dünyanın en sağlıklı yağı! yemekelerdeki, salatalardaki güzelliğinin, lezzetinin yanı sıra sabah kahvaltılarında içerisine taze dağ kekiği ufalayarak ekmek "banarak"tan yemesi en keyifli şeydir.
Bugün sabah gittiğim kahvaltıcının "ekmeğinizin arasına süreyim mi?" Sorusuna olumlu yanıt vermenin hazzını bana yaşatan yağ.

Şaşırtıcı olan şey boş ekmeğin arasına sürülmüş taze zeytinyağı bir ekmeği nasıl bu kadar lezzetlendirebilir?