nuri bilge ceylan

(bkz: kış uykusu) ve (bkz: bir zamanlar anadolu'da) favori filmlerimdir. üst üste ikisini izleyebilmemin büyük başarı olduğunu düşünüyorum. Nuri Bilge seyirciye herşeyi vermez aksine herşeyi saklar. izledikten sonra mutlaka sahne arkaları izlenmelidir. Her sahnesin ayrı ayrı özen gösterir oyuncularla tartışır. Kış uykusu filminde demet Akbağ ve haluk bilginerin tiratında geçen zihninde daha çok fikir barındıran biri daha eylemcidir sözünü günlerce tartışabilirim.
Ahlat ağacı isimli filmi bu sene vizyona girecek,türk sinemasının gururu.
Bakmakla görmek arasında ki farkın en canlı örneği. Defalarca baktığınız bir yere Ceylan’ın gözünden baktığınızda bunu anlarsınız. Ahlat Ağacı’nın Uzunluğu yüzünden cannes’e katılamayacağı söylendiğinde filmi kısaltmayı reddetmiş ve cannes geri adım atarak filmi kabul etmiştir.
çok takdir ettiğim (bkz: kış uykusu) filmine hayran olduğum yönetmen.
Kafamdaki senaryoyu çekmesini isteyebileceğim bir yönetmendir. Yaptığı işler çok başarılıdır gerçekten.
filmlerinde herkesin yaşadığı sıradan hikayeleri vurucu bir şekilde anlatan bu toprakların yetiştirdiği dehalardan biri. filmlerin kamera arkalarını izlerseniz her sahneyi ne kadar titizlikle çektiğini görebilirsiniz.
NBC ile çalışmak için onun filminde arkadan geçen birini bile oynasam yeter bana diyor ünlü bir sinema sanatçısı. Ben burada bu adamı övsem ona elbette bir faydası olmayacak ama benim nazarımda sadece Bir Zamanlar Anadolu'da filmi bile onu ilk sıraya koymama yeter ülkemizdeki aktif yönetmenlerin içinde. Film çekimleri esnasında oyuncular ile konuşmaları, direktifleri, senaryoya hem bağlılığı hem ani değişiklikleri bana çok ilgi çekici geliyor. Bennu Yıldırımlar ile çektikleri sahnede aldıkları eğitimi eleştiren bir sözü var şahane tavsiye ederim, kimisi fazla burnu havada bulabilir ama bence öyle değil. İlk filmlerine nazaran son 3 filmi daha çok toplumun ilgisini çeken aynı sanatsal kaygının da devam ettiği popüler filmler olmuştu. Yalan yok ben de kendisini 3 maymun filminden sonra tanıyıp takip etmeye başlamıştım. Bakalım önümüzdeki sene çekimlerine başlayacağı Kuru Otlar Üstüne filmi nasıl olacak, merakla bekliyoruz..
2003 yılından itibaren tüm adaylık dallarında ödülleri topladığı cannes film festivali'nde en değerli ödül olan palme d'or ( altın palmiye) 'u 2014 yapımı kış uykusufilmiyle almış ve tam 32 yıl önce yol filmiyle aynı ödülü almış yılmaz güney 'e selamı çakmış yönetmen.

nuri bilge ceylan - nuri-bilge-ceylan-5vPFR