nevruz

iran takvimine göre yılın ve baharın ilk günü; miladi takvime göre martın yirmi birine rastlayan gün. iran kaynaklı bahailik dinine göre de tanrı’nın evreni ve insanı yarattığı gündür. orta asya'dan balkanlara kadar çok geniş bir bölgede, kısaca baharın gelişinin kutlandığı bir gündür.
Türklerin Ergenekon'dan çıkış ve baharın ilk günü olarak kutladıkları bayram.

Orta Asya kültüründe Nevruz Günü 24 saat boyunca (bkz: tuz orucu) tutulur. Günümüz şartlarında bu orucu tutmak çok zordur. Zira yediğimiz çoğu şeyin içinde sonradan katılan tuz var.

(bkz: ergenekon destanı)
(bkz: ateşin üstünden atlamak)
(bkz: orta asya)
çocukluğumda mahallede yanan lastiklerin üzerinden atlamadır , komşuların hepsinin akşam vakti toplanmasıdır benim için nevruz
Bahar’ın gelişini, Türklerin Ergenekon’dan çıkışını temsil eder bu sebeple kutlamalarda demir dövülmesi adettendir. Ayrıca baharın gelişiyle açan bir çiçek adıdır.nevruz - deathflower-jpoPU
Ülkemizde 21 mart günü doğanın uyanışının kutlandığı bayram.
baharın gelişinin kutlandığı, yanan lastiklerin üstünden atlandığı, halaylar çekildiği, eğlenceler düzenlendiği gündür. ancak ülkemizde bir araya gelmek potansiyel suç göründüğünden, herhangi bir olay çıkmasa da polis müdahalesi ile sonuçlanabilmektedir.
baharın gelişi (koccaman bir sımayli)

dünya türkleri tarafında doğanın uyanışını kutlamak amacıyla bir çok güzel ve eğlenceli geleneksel adetlerle 21 mart'ta kutlanan "bayram".
türklerin ergenekondan çıkışının kutlandığı tarihi gün.