multipl skleroz

halk arasında "ms" diye bilinen nörolojik hastalığın latince ismidir.
öldürmez süründürür bir vakadır.

hastalık modern çağın kadın hastalığı olarak bilinmesine karşın erkeklerde de görülür ve daha ağır seyreder.

basit bir dille ifade etmek gerekirse, vücuttaki sinir hücreleri birer elektrik kablosu ve onu kaplayan miyelin tabaka da elektrik kablosunun plastik kısmı olarak düşünülmeli. hastalıkta plastik kısımlar soyulmuş ve bir sebepten bakır kısımları açıkta kalan elektrik kabloları birbirine dokununca kısa devre oluyor yani atak geçiriyorsunuz.
teknik tanımdan devam etmek gerekirse, hastalık yanlış çalışan immün sistemden ötürü demiyalinizan olmuş sinir hücrelerinin vücuttaki aktif lezyon tabakası nedeniyle birbirine temas etmesi durumunda vücutta atak adı verilen semptom oluşur. epilepsi gibi bir atak yerine uyuşma, öptük nevrit, topallama, uzuv kullanımında zorluk ataklardan sık karşılaşılanlarıdır.
atak sonrası tedavi amaçlı vücuda kortizon verilir. kortizon hap şeklinde uygulanmaktan çok damardan günde 1000 ml olacak sekilde 5 gun verilir.
kortizon vücudun geçirdiği atak sebebiyle olan olumsuz etkiyi kırmada modern tıbbın şu ana kadar tek alternatifidir. kortizon adı yerine kortizol, steroid, prednol isimlerinin de duyulması mümkündür. tedavi süresince tuz tüketilmemelidir.

olası bir ataktan korunmak için yapılacak 2 şey var, ya vücuda kuvvetli bağışıklık sistemini meşgul edecek virüs enjekte etmek ya da bağışıklık sistemini yarıya indirecek hap almak. ilki muhtelif iğnelerle kendinizi haftada 3 kez deşeceğiniz ve %30'a kadar etkili sistem. revir ve betaferon en bilinen iğne isimleri.
diğeri fingya adı verilen ve fingolimod etken maddeli (himalayalarda yetişen bir tür mantar) bağışıklık sistemini yarıya düşüren hap. hapın tutarı çok olduğu için (4,650 tl) her hastaya verilmiyor. hapın etkisi %70'e kadar çıkabilmektedir.

son olarak ms hastaları askere elverişli olmamalarından ötürü askerlik yapmamaktadır.