marine etmek

cevaplanabilir entry
Bir ürünü daha lezzetli hale getirmek yada pisme şekline uygun olması için süt ürünleri ve baharatlar dolapta bekletilmesi.
beyaz et için çok önemli olduğunu düşündüğüm işlem. zira marine edilmeden pek yenilecek gibi olmuyor.
kırmızı et için ise en pratik ve yeterli olanı zeytin yağı ve biraz biberiye, piştikten sonra üstüne kekik olsa da, bir süre dolapta süt/yoğurt içinde bekletmek, veya şarapla bekletmek de oldukça leziz yapıyor. bu arada süt veya yoğurt beyaz etin de yumuşak olması için mükemmel marinasyon.

kırmızı etin marine sonrasında mutlaka oda sıcaklığına getirilerek pişirilmesi de önemli. mümkünse döküm tavada, biberiye hafif tereyağı içinde pişirildikten sonra üstünde gezdirilmek sureti ile.
Marinasyon, etin belirli bir süre boyunca tadını güzelleştirmek ve eti kıvamına getirmek amacıyla gerçekleştirilen daha çok asidik malzemelerle hazırlanan bir yöntemdir.
latince mare (deniz) kökünden türetilmiş eylem. arapça kökenli türkçe karşılığı terbiye etmektir.
yiyeceğin tadını güzelleştirmek için yapılan işlem. sadece etle, tavukla değil peynirle yapılanı da harikadır. güzel bir tarif paylaşayım sizinle: tadını sevdiğiniz sürülebilir kıvamlı beyaz peyniri küp küp doğrayın ve bir kavanoza koyun. 1 diş sarımsak (üzerine çizikler atın ki aroması geçsin), biberiye, kekik, kırmızı pul biber ekleyin. peynirlerin üzerini kaplayacak kadar erken hasat zeytinyağı ile doldurun. (ben uzun arayışlardan sonra zeytinyağımı tadını, aromasını ve kalitesini çok beğendiğim için sadece (bkz: asiltane) alıyorum. 1-2 gün bekletin ki tüm aromaları çeksin peynir. sonra kızarmış ekmekle afiyetle yersiniz.
Eti lezzetlendirmek için olmazsa olmazdır. Yakın arkadaşım bir defasında tavuğu nar ekşisiyle marine ederek pişirmişti ve acayip yakışmıştı. Önerilir.