lüksemburg

Yaklaşık 500bin nüfuslu Belçika, Almanya ve Fransa ya komşu Avrupa'nın en zengin ülkesidir ortalama maaş 3200 eurodur.
Yıllar önce youtube'da bir röportaj ile karşılaşmıştım Lüksemburg sokaklarında "ülkemizin en büyük problemi nedir sizce" diye soruyorlardı.
Yol ile kaldırım taşının yüksekliği arasındaki farktan şikayet edenler mi dersiniz bilmem hangi mahallenin bisiklet yolu 10 santim daha geniş olsa iyi olur. Diyenler mi... İşte böyle garip sorunları vardır.
nalet olası hostel'de telefonumun ekranın ı kırdığım şehir merkezinde sorduğum zamanda 200 euro fiayt çeken ülke :)
kendi küçük gönlü büyük ülke. inanılmaz zenginler, inanılmaz kibarlar, her açıdan mükemmeller. başkenti klasik bir batı avrupa şehrinden fazlasını sunamaz belki ama kaos ve karmaşadan uzak olması ile gönüllere taht kurmuştur.
oldukça sevimli ve yaşaması kolay ülke. bence fransa, belçika ve almanya'ya göre biraz daha ucuz gibi geldi. ama alışveriş için çok fazla tercihiniz tabii ki yok. bir şeye ihtiyacınız olduğunda komşu ülkelere gitmeniz çok normal geliyor.

havalimanında en kolay pasaport kontrolden geçtiğim ülkelerden biri oldu diyebilirim. herkes gülümsüyor. herkes kibar. zaten çok fazla insan da yok.

kesinlikle 1-2 gün kafa dinlemeye gidilebilir.

lüksemburg şehrini gezmeniz 1 gününüzü alır en fazla. yarım günde de gezersiniz ama sadece merkezdeki 4-5 caddeyi gezersiniz. biraz zaman ayırıp kanyonları, iniş çıkışları falan gezin. güzel fotoğraflar çekersiniz. benim çok hoşuma gitti.
turla gitmiştim, otobüs şoförü de Türk idi, gece yarısı ancak varabilmiştik ülkeye. Ancak bizim kocca tur otobüsünü minnak tarihi köprülerinden geçirmeye çalışınca şoförümüz bildiğin sıkışmıştık köprüde. bir şekilde çıkıldı oradan, sonra o minnak köprüleri olan, minnak ülkede kocca otobüsümüzle kaybolmayı başardık, evt başardık!! Neyse ki yolda gördüğümüz polisler bizi otelimize götürdüler de heyecanımız sona erdi. fakat bir gecede 40 Türk olarak ülkeyi başlarına yıkıyor muyduk? Evet az daha yıkıyorduk.
Bu anımın dışında çok zengin olduğunu, çok mutlu insanların yaşadığı, harika doğası ve tarihi mimarisi bulunan bir minnoş ülke
(bkz: benelux) birligini olusturan üc ulkeden biri ve en kücük olani. ulasamadigimiz ve cenemizi yoracak bir zenginlige sahiptirler efendim.
sokaklarında ücretsiz wi-fi olan ülke. mağazalara, cafe ve restoranlara girdiğiniz anda bağlantı kesiliyor tabi.
ücretsiz wi-fi hizmetinden sonra bütün ülkedeki toplu taşımayı ücretsiz yapan ülke. işte devlet olmak budur.
link