gustav klimt

Gustav klimt 1862-1918 yılları arasında yaşamış sembolist bir ressamdir. Resimlerinde kullandığı kadın figürlerinde donuk yüz ve karışık motifleri kullanarak Art Nouveau akımınin hamillerinden birisi olmuştur. Kendisinin boya üzerinde ışık hakimiyeti sağladığı resimleri de yok değildir fakat bunlar genelen manzara kavramı ile ortaya çıkan çalışmalaridir.
Resimlerindeki kadın figürlerin yoğunluğunda ailesindeki kadınların da etkisi vardır, evvela ablaları Hermine ve Clara daha sonra annesi hatta küçük yeğeni helene bu ilhamdan paylarina düşeni Gustava armağan etmiştir.Gustav Yuzlere ve mimiklere çalıştığı kadar figürun baştan aşağı tüm kıvrımlarina da anlamlar yüklemeyi başarmış ve kadının her halini, her detayını bir zevk banyosu kıvamında gözlere sunmuştur. Fırçasındaki Kadınlarında eski sevgiliden, anneye kadar bir çok kişiden esinlenirken, başyapıtı olan kiss'de aşkı, ihtirasi, erkek egemenliğini, kadınlarin çekimserligini, ölüm ile yaşam arasındaki ince çizgiyi pekala fırçalamistir.
Kendisinin bir çok eseri hala çözülmeyi bekleyen anlamlarla doludur.
Kiss başta olmak üzere
Kadının üç çağı
Umut
Piyano başında Schubert ve diğer eserleri hala gizemli ve derin manalari tek bir bakışla görülmeyecek şekilde figürlerinde saklamaktadir.