evde bira yapımı

yaklaşık 3 aydır giriştiğim yeni hobim ve uğraşım. ilk kitimi başlangıç kiti ile kurup, ufak tefek fireler, şişelemeler sırasında oluşan 1-2 tane hata dışında, sonuç çok başarılı oldu. acemilik üretimi olsa da, bir kaç şişeden sonra ticari biralar aşırı yalın gelmeye başladı. aroması, gövdesi çok başarılıydı.

geçtiğimiz ay ise alman bavyera birası, buğday birası kurdum. diğer kitlerden farklı olarak bu defa 10 lt sıvı halde gelen taze mayşe ile kurdum. haliyle bu defa çok daha pratik oldu ancak diğer kitlere göre siz şeker eklemediğiniz için alkol oranını şeker ile arttırmak mümkün değil. standart ne geliyorsa o şekilde yapıyorsunuz. sonuç ise yine mükemmel. weihenstephaner esintilerine sahip, ekmeksi ve buğday tatları, hafif bulanık rengi ile mükemmel gidiyor.

düzenli ve çok sayıda tüketim alışkanlığım yok, bu sebeple maliyet açısından oluşturduğu avantaj benim için çok cazip değil ancak, uğraşması, kurması, şişelemesi, zahmetli olsa da çok keyifli. tüm bu emekler sonrasında oluşan tatları arkadaşlara deneyimletmek ise ayrı keyif.
alkollü içkilere gelen vergi zamları düşünülürse, yakın gelecekte her T.C. vatandaşının uzmanlaşacağı bir alan. Şimdiden kurs açan köşeyi döner. Tadı nasıldır? Yapana, malzemelerine (tahil kullanıldı mı, malt özüyle mi? hangi tür vb.) göre değişir, ama baya güzel sonuçlar almak, yani içene ''woww çok iyi'' dedirtmek zor değildir. Şimdi içtahlanıp hadi yapalım da akşama içelim diyen varsa, sakin olsun. Sütlü kahve yapmıyoruz. Yapım işlemi aslında kolay ancak biranın olması için ortalama 2,5/3 haftalık bekleme süreci var. Yasal bir uyarı; evde bira yapmak kanun önünde serbest her T.C. vatandaşı izin almadan yapabilir, ama satamaz! Sattığın an devlet baba senden hesap sorabilir. Ben demiyorum, kanun diyor. Ben olsam demezdim, ben gol atamayan ronaldo'yum, demem.