corona virüsü'nün seyahate engel olması

cevaplanabilir entry
evet sevgili yazarlar beni zorda bırakan durumu sizle paylaşıp fikirlerinizi almak istiyorum. Bir kaç gün sonra ilk yurtdışı rotam olan ukrayna gezim var ve esenboğa kalkışlı. mayısta da gürcistan-azerbaycan otostop rotam var. Bu virüs bize engel olur mu yoksa korkusuzca gezmeli miyiz? var mı virüs endişesiyle rotasını erteleyen?
Benimde 11 martta Polonya Almanya Norveç rotam başlıyor. Eğer uçaktan inince karantinaya almazlarsa gerçekleştiracem.
Engel olmaz belki ama yavaşlatabilir.
tüm dünyada turizm ve iş seyahatlerini neredeyse sıfıra kadar indirmiştir. pek çok uluslararası fuar iptal edilmiş durumda. (bkz: italya) karantinada. yurt dışına gidip gelen hemen herkes risk grubunda olduğu için 14 gün karantinayı göze alarak hareket etmeli. gittiğiniz ülkede ya da o ülkeden yurda dönüşte karantinaya alınabilirsiniz.

virüsle ilgili olarak Enfeksiyon Hastalıkları Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ı dinledim. en önemli detaylar şunlar:

* el sıkışma, öpüşme gibi alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor.
* ellerin ağız ve buruna teması tehlikeli. mümkün olduğunca eli yüzden uzak tutmalı.
* elleri kolonya (80derece) ya da dezenfektanlarla temizlemek, sık yıkamak faydalı.
* maske olayı tamamen yalan! hiçbir şekilde virüsten koruyucu özelliği yok (buna filtreli olanlar da dahil) hatta tam tersi daha fazla bakteri ve virüsü ağız-burun çevrenizde tutabilirmiş. maske hasta olmayanın kapmaması için değil hasta kişinin virüs bulaştırmaması için kullanması gereken bir şeymiş. tek kullanımlık olanlar diyelim ki hastasınız: sadece iplerinden tutularak takılmalı ve yine iplerinden tutarak çıkartılıp bir poşete falan koyup atmak gerekirmiş.
* ev temizliğinde 5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu faydalı ve yeterliymiş.
* son olarak corona virüsünden ölenlerin tamamı yaşlı ve ikinci bir hastalığı olan, bağışıklığı düşük olan kişilermiş. bunun dışındaki vakalar iyileşmişler.
yurtiçinde dahi uçakla iş seyahatlerini tedbir amaçlı kısıtladığımız şu günlerde, tavsiye edilmeyen eylemdir.