barika-i hakikat müsademe-i efkardan çıkar

cevaplanabilir entry
öncelikle tanım: hakikatin ışığı, fikirlerin çarpışmasından çıkar.

genel olarak fikirlerin çarpışmasından korkma hali insanın günlük yaşantısında geçerlidir. (aman ali rıza bey tadımız kaçmasın)

bununla birlikte eğer net bir sonuca gidilmesi gerekiyorsa bu fikre karşı duranların görüşlerinin alınması elzemdir. farklı cenahtan fikirler ve bunların mücadelesi sonucunda tatmin edici bir karar çıkma ihtimali diğerinden daha muhtemeldir.

2. dünya savaşı öncesinden bir anekdot anlatarak yazımı bitiriyorum: savaş önce ekonomik açıdan hızla toparlanan ve hiperenflasyonla boğuşan weimer cumhuriyetinin olumsuz etkilerini neredeyse sıfırlayan nasyonel sosyalist partisinin aktivitelerine yahudi lobisi tam destek veriyordu. onlar inanıyordu ki kendilerine bu denli karlı iş yaptıran iktidar ileride daha da çok para kazandıracaktır. kendi meclislerinde/topluluklarında hitler'e tam destek veriyorlardı ki tartışmasız verdikleri bu desteğin pişmanlığını en çok onlar yaşadı.

bu sebeple artık yahudi meclisinde eğer herkesin aynı yönde oy kullandığı bir karar çıkarsa, biri bu görüşe katılmasa dahi muhalefet oluyor ve alınacak karar konusunda eleştiride geri durmuyor.

özet: sizi ileriye götürecek olan farklı fikirlere karşı nasıl durduğunuz ve eleştiriden nasıl beslendiğinizdir.