banduma

kastamonu'ya ait leziz yemek. ben münire sultan sofrası'nda, hindi ile yapılanından yedim, fiyatı 19 lira idi.aşağıya tavuklu olanının tarifini bırakıyorum.

malzemeler;

3 adet tavuk but

2 yemek kaşığı tereyağı

Tavuk suyu

1 çay kaşığı tuz

3 adet köy yufkası

1 çay kaşığı kırmızı biber

Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi

yapılışı

* Tavuklarımızı haşlamak için tenceremize alıyoruz. İçine tuzunu ve kırmızı biberini atıyoruz.

* Tavuklarımız iyice yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Haşladıktan sonra suyunu ayrı bir kaba alıyoruz. Suyunun içine yarım kaşık tereyağ koyup ocağa koyup eriyinceye kadar kaynatıyoruz.

* Tavuklar haşlanırken bir taraftan da biz yufkasını hazırlıyoruz. Yufkayı açıp üç parçaya bölüyoruz. Böldüğümüz her parçayı rulo sarıp yaklaşık dört parmak kalınlığında parçalara ayırıyoruz.

* Haşlanan tavuklarımızı ince parçalar halinde didiyoruz.

* Tereyağımızı tavada eritiyoruz. ( eritip köpük köpük olup biraz kızarmasını sağlıyoruz.)

* Isıya dayanıklı kabımızı ocağın üzerine koyuyoruz. Altını iyice kısıyoruz. Kabımızın altına bir kaşık erimiş terayağını gezdiriyoruz.

* Yufkalarımızı bir maşa yardımıyla önce tavuk suyuna batırıp daha sonra kabımıza koyuyoruz. Bu şekilde kabımızı tamamen doldurup birinci sırayı tamamladığımızda üzerine bir kaşık kadar tereyağı gezdiriyoruz.

* Üzerine de çekilmiş ceviz içinden bir yemek kaşığı kadar serpeliyoruz.

* Yufkalarımıza aynı işlemi tekrarlayarak ikinci katı yapıyoruz. Ceviz ve tereyağını yapıp üçüncü katı da yapıyoruz. Üzerine ceviz ve tereyağını yapmayı unutmuyoruz..

* En üstüne de tavuklarımızı koyuyoruz. Kalan tereyağımıza kırmızı biber katıp biraz ısıtıp tavuklarımızın üzerine gezdiriyoruz.

kaynak