19 mayıs atatürk'ü anma gençlik ve spor bayramı

Gazi paşa ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Mücadelesini başlatmak için bandırma vapuru'yla 19 Mayıs 1919'da samsun'a ayak basmasının kutlandığı en önemli milli bayramımız.

Bu bayram ilk defa 24 Mayıs 1935’te "atatürk Günü" adı altında kutlanmıştır. beşiktaş'ın girişimleriyle fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir.

Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir.

Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır.

20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 eylül darbesinden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.
bu yıl 100. yılını kutladığımız bu kıymetli bayram; mustafa kemal atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak üzere samsun'a çıkışının anısına önceleri atatürk günü, 1938'den sonra gençlik ve spor bayramı ve 1980 darbesinden sonra atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramı olarak kutlanmaktadır.
gazi mustafa kemal atatürk'ün ''benim doğum günüm 19 mayıstır.'' dediği, samsun'dan başlayan kutlu yürüyüşün 102. yıl dönümünde, ya istiklal ya ölüm diyerek yola çıkanların torunlarının aklı ve gönülleri yine bandırma vapuru'nda. çünkü bu memleket, o gün bunun bugün şunun kayığına binen, şu an memleketin sahibi gibi gezenlerin değil, onların. bayramımız kutlu olsun!
--- spoiler ---
Karalar kuşanmış Karadeniz akmam diyor
Dokunmayın ağlamaktan bıkmam diyor
Bu gece kıyamet gecesi bu vapur bandırma vapuru
Yattığı yer nur olsun Mustafa Kemal
Ben ölümden korkmam diyor
--- spoiler ---
mustafa kemal - attila ilhan