#tüm lezgi-patiizi başlıkları

Kurulduğundan bu yana ciddi bir gelişme gösteremeyen bu sözlüğün ilerleyen zamanlarda çöp olma durumu ile karşı karşıya kalacağı durumdur. kuruluş mantığı ve isminde ki gezgin ibaresinden daha fazlası olmalı. Yani mesela bir dünya haritası olsa herkes gittiği yeri orada işaretlese gibi ya da daha farklı inovatif şeyler işte. yani demem o ki daha özgün bir yer olursa, insanların yaşamına ve ruhuna dokunabilecek bir yer mecra olur.

Peşin edit: dost acı söyler.
Ceren Özdemir adlı gencecik kızı kalbinden bıçaklayarak öldüren bu kanı bozuğun, şırnak cezaevine götürülürken yolda hapishane beğenmeyip van'a götürülmesi durumudur.
Escobar'ın kardeşinin yani Roberto De Jesus Escobar Gaviria'nın tanıtımını yaptığı katlanabilir telefon markasıdır. Fiyat açısından da diğer telefonlara kıyasla bir hayli düşüktür. ayrıca ekranının diğer telefonlar gibi kolaylıkla kırılmayacağını da iddaa etmektedir. bu yüzden teknoloji piyasasına giren bu yeni oyun kurucu, piyasanın seyrini değiştireceğe benziyor.
tanıtım videosu
devletin rant uğruna, termik santrallere filtre takılması zorunluluğunun 2,5 yıl ertelemesi durumudur.
ayrıca cnn türk ise bu olayı savunarak insan sağlığını hiçe saymaktadır.

Sonra vay efendim bu toplum neden gelişmiyor. Al sana özeti!
kaynak

Edit: tasarıyı başkan veto etmiştir. hayır ağlamıyorum, gözüme toz kaçtı.
Sırbistan'da novi sad kentindeki petrovaradin kalesinde her yıl düzenlenen müzik festivalidir. Vizesiz oluşu ayrı bir güzelliktir. Bu yıl 4-7 temmuz'da düzenlenecektir. Biletleri tr'de aracı kurum n11.com üzerinden satmaktadır. ticket Kamp alanı fest alanına 3 km uzaklıktadır. ayrıca biletleri tr dışından (ucuz diye bulgaristan üzerinden) alırsanız festivale alınmayacağınızı unutmayın.

Gidecek olanlar yeşillenirse belki airbnb' den ev tutarız.
ishak yücel'in kaleme aldığı "pokut ile sal yaylası yan yana / sal geline benziyor, pokut ona kaynana…” dizelerinin geçtiği yer olup rize'nin çamlıhemşin ilçesine ait olan yayla adlarıdır.

pokut 2100m olup hemşince anlamı; halk arasında "rüzgarlı vadi" olarak geçmektedir. sal ve pokut yaylaları - sal-ve-pokut-yaylalari-7f2ld

sal yaylası ise 2070m sal ve pokut yaylaları - sal-ve-pokut-yaylalari-pgbm8 Bulutlardan oluşmuş bir kuğu..

bölgenin flora popülasyonuna bakıldığında 1800m den yüksekte ağaç yetişmemesine rağmen burada çam ağaçı yetişmektedir. bu da aldığı karadeniz yelinden kaynaklanmaktadır.

çamlıhemşin merkezden 20 km uzaklıkta olup "fırtına vadisi" üzerinde en kısa zamanda çıkabileceğiniz muazzam bir irtifa. Tabi çıkmanın da bir zorluğu da yok değil hani.Şöyle ki otostop çekecekseniz haziran-eylül ayları arasında, aracınız varsa arazi aracıyla, yok ben 4 mevsimini de görmek istiyorum derseniz "çinçiva kahve" den 14 km'yi yürüyerek çıkabilirsiniz. biz hızlı yürüyerek 4:30 saate çıkmıştık. ( yürüyecekseniz tek olmamaya özen gösterin ve kesinlikle sis de yürümeye çalışmayın!)

Kamp açısından bakacak olursak; sal da yaz aylarında çadır kurmak yasak ama pokut da evlerin bitiminden zirveye 5-10 dakikalık bir yol yürüyerek o alana çadır kurabilirsiniz.

manzara açısından bakacak olursak bulutların eşsiz ahengine bakmaya doyamayacaksınız. Bu yüzden özellikle yaz aylarında saat 17:30 gibi sal'a gelip oturağın olduğu yerden bu anı kaçırmayınız efenim.

edit: eğer yanınızda bölgeyi bilen biri varsa sal'dan 1:30-2:00 saat yürüyerek Hazindağ'a oradan da 1:30 saate patika kullanarak Ayder'e inebilirsiniz.

sal ve pokut yaylaları - sal-ve-pokut-yaylalari-WggVW
"Karadeniz müziğini" belli tınılar dışında nevi şahsına münhasır bir biçimde ele alıp "rock'n roll'a" entegre ederek, bu topraklarda; barışı, sevgiyi,emeği ve mücadeleyi, yapmış olduğu müziğe nakşederek bir akım başlatan ve bu akımı dünyaya kısacık ömründe bile miras bırakabilen koca yürekli bir adamın, kendisinin çıkartmaya zamanı yetmediği albüm kapağından;
Bu arada; hiç başımızdan eksik olmayan gökyüzüne, günün karanlık saatlerine, ara sıra kopsa da fırtınalara, bir gün boğulacağımız denizlere, eski günlere, neler olacağını bilmesek de geleceğe, kötülüklerle dolu olsa bile tarihe, tarihin akışını düze çıkarmaya çalışan tüm güzel yüzlü çocuklara, Donkişotlar 'a, ateş hırsızlarına, Ernesto "Çe" Guevara'ya, yollara-yolculuklara, sevgililere, sevişmelere, sadece düşleyebildiğimiz olamamazlıklara, üşürken ısınmalara, her şeyden sıcak annelere, babalara ve tadını bütün bunlardan alan şarkılara kendi sıcaklığımızı gönderiyoruz. Kötü şeyler gördük. Savaşlar, katliamlar, ölen-öldürülen çocuklar gördük. Kendi dilini, kendi kültürünü, kendisini kaybeden insanlar, topluluklar gördük. Yanan köyler, kentler, ormanlar, hayvanlar gördük. Yoksul insanlar, ağlayan anneler, babalar, her gün bile bile sokaklarda ölüme koşan tinerci çocuklar gördük. Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya."
k.koyuncu
İstanbul'dan çok uzaklaşmadan vapurla burgazada'ya giderek şehrin gürültüsünden tamamen uzaklaşıp dinginliği yoğun olarak hissedebileceğiniz bu yer de denize rahatlıkla girip doğal yaşamın keyfini çıkartabileceğiniz ada da son zamanlarda ada sakinlerinin ihbarı üzerine helikopter ve botlarla sabaha karşı baskın yapılmış olup kamp yapan gençler karakola götürülmüştür. baskın bir yönüyle bakıldığı zaman da ada sakinlerine hak veriyorum. çünkü; ada da kamp yaptığım zamanda, yerlerde tanga, prezervatif, havlu, poşet vb gibi maddeleri gördüğümde gerçekten iğrendim. her ne kadar tiksinsem de onları toplayıp çöpe de attım. Şimdi sizden ricam lütfen kalabalık olarak kamp yapmaya gitmeyelim ( kamp yapmayı yasakladılar) gittiğimizde de ekolojiyi tahrip etmeyelim ve edenleri uyaralım ki burada bizim gibi gençlerin de var olduğunu ada halkına hissettirelim.
bu başlık altında doğru bilinen yanlışları ile bölgeyi tanımanıza yardımcı olacağım.
doğu karadeniz'in nadide yerleşkelerinden olan bulutların ülkesinde dağlık alanlara yakın yerlerde ''hemşin'' nüfusu var iken şehirlere yakın kısımlarında "laz"lar yaşamaktadır.( sonradan yerleşmiş olanları tenzih ediyorum) bu iki kültürün kendilerine has dilleri vardır, yani lazlar; lazca (lazuri nena- ლაზური ნენა), hemşinliler; hemşince konuşur fakat geçmişte tarihsel dönemlerden ötürü şuan bu dil aktif olarak kullanılmamakta olup öz türkçe konuşulmaktadır.(artvin/hopa'daki hemşinliler ise homşetsi lizu ("hemşin dili") olarak da bilinen arkaik bir ermenice lehçesi kullanmaktadır) bu da demek oluyor ki burada herkes laz değildir bunda bi anlaşalım, sonrasında ise "uyy" ile başlayıp "daa" ile biten sevimsiz! şive taklidinden lütfen sakınalım. Daha sonrasında ise burada ki yöresel yemeklere gelince; mıhlama değil "muhlama", ( mıhlama derseniz ciddi bir tepki alacağınızdan şüphe olmasın) kara lahana ve hamsili yemek çeşitleri bulunmaktadır. bunun dışında yöre de kendine has "komar" , "kestane" ve "çiçek" balı bulunmaktadır. daha sonrasında ise yöresel enstrüman "tulum"dur. hatta geçmişte burada doğum-ölüm gibi olaylar sırasında bu enstrüman kullanılmaktaydı. şimdilerde ise sadece eğlence durumlarında kullanılır. burada da bir parantez açmak gerekir ki "tepmek" toynaklı hayvanlara mahsustur. horon tepilmez! "vurulur" hatta horon esnasında "vur içeri vur" denilir.
seyahat yerlerine gelecek olursak asıl vadi "fırtına"dır. sonrasında ayder yaylası tarafında olan "hala deresi" pazar kazasında olan ise "hemşin deresi" olarak kayıtlara geçmektedir. burada gerek kamp için gerekse günü birlik geziler için muazzam destinasyonlar bulunmaktadır.( günü birlik gezilere uygun(+) olmayanlara(-) işaretler koyacağım başlıcaları:

fırtına vadisi üzerinde;
1) zir kale - aşağı kale, kale-i zir (farsça), zir kale. herkes tarafından "zilkale" olarak" bilinir aslı "zir kale"dir (restorasyonla eski özelliğinden eser kalmasa da yine görülmeye değer) (+)
2)pokut ve sal yaylaları 2100m. (+)
3)palovit şelalesi- bölgede bulunan en yüksek debiye sahip (+)
4)çat köyü 1800m. (+)
5)gito yaylası 2400m. (-)
6)çermeşk gölü 2795 (-)
7)verçenik yaylası 2675m. çevresinde 10'dan fazla göl bulunmaktadır. 3711m yükseltiyle kaçkar zirveden sonra en yüksek zirveye sahiptir. (-)

hala vadisi üzerinde;
1) ayder yaylası 1350m (+)
2) aşağı kavrun yaylası 2020m (-)
3) yukarı kavrun yaylası 2350m (-)
3) avusor yaylası 2420m (-)
4) huser yaylası 2400m (-)
5) kaçkar dağı 3932m ile türkiye'nin ağrı dağından sonra tırmanılacak en büyük 2. dağı olma özelliği göstermektedir. (-)


edit 1) bu destinasyonlar üzerinde kesinlikle ''yüksek rakımlara" tek çıkmamaya özen gösterin çünkü bölgenin coğrafi konumu ve iklimsel özelliklerinden dolayı "hayatınıza" mal olacak tehlikelerle karşı karşıya kalabilirsiniz. ayrıca elinizde gps olsa dahi sisli havada kesinlikle yola çıkmayın!
edit 2) argümanlarım düzenlemeye açıktır.
edit 3) Elimde bu coğrafyanın ayrıntılı haritası mevcut fakat yükleme esnasında görüntü kaybı yaşandığı için yüklemiyorum, isteyenler iletişime geçerse gönderebilirim.
edit 4) bu ekosistemin bir parçası olduğumuz için "lütfen" gerekli özeni gösteriniz.