yerebatan sarnıcı

konuyla ilgili 20 entry daha
restorasyonun ardından hafta sonunda görmek için gittim. aşırı kalabalıktı. müzekart artık geçerli değil. o sıraya girmek istemiyorsanız önerim passo uygulaması üzerinden bilet almanız. online biletiniz olunca hızlıca içeri girebiliyorsunuz. heykeller ve ortam çok güzel olmuş ancak ışıklandırma çok sıkıntılıydı bence. renk geçişleri arasında karanlığa bürünüyor ortalık ve belki 30-40 sn zifiri karanlıkta kalıyorsunuz.

sarnıç içerisinde bulunan medusa heykeli için 2 farklı görüş hakim. bunlardan biri yılan başlı medusa heykelinin dev sarnıcı koruması için yerleştirildiği.

diğeri ise şöyle: medusa'nın aşık olduğu zeus’ un oğlu perseus’a athena da aşık oluyor ve medusa’yı kıskanıyor. Bu nedenle medusa'nın saçlarını yılana çeviriyor ve böylece medusa artık kime bakarsa taşa dönüyor. sonra athena medusa'nın başını keserek bu güçle pek çok düşmanını yeniyor. bu nedenle medusa başı, bizans’da kılıç kabzalarına ve sütun kaidelerine bakanların taş kesilmemesi için ters olarak yerleştiriliyor.

bir de harika bir gözyaşı sütunu var. bu sütunun da sarnıç inşaası sırasında ölen işçiler için yapıldığı söyleniyor. üzerinden akan su gözyaşı gibi görünüyor.
yerebatan sarnıcı - yerebatan-sarnici-E5Ojyyerebatan sarnıcı - yerebatan-sarnici-UcXMC