uzaya giden ilk otomobil

konuyla ilgili 3 entry daha
Türkiye saati ile 6 Şubat 2018 saat 23:45'de canlı olarak tarihe tanıklık ettiğim uzaya gönderme işlemidir.

Amerikalı özel bir şirket göndermiş olsa da dünyanın her yerinde, insanlığın mutlu gözlerle izlediği, bir aksilik çıkmaması için dua ettiği, duyguların birleştiği ve aslında devletler olarak dünya gezegeninde yaşayan tek bir insan topluluğu olduğumuzu anladığımız nadir anlardan biriydi.

Falcon Heavy gönderim işlemi bir çok ilki barındırıyor. Uzaya ilk defa bir otomobil gönderildi, ilk defa 3 adet yakıt deposu gönderildi, ilk defa bu kadar ağır ve bu kadar büyük bir araç gönderildi, ilk defa ve bence en önemlisi sağ ve sol roketler başarı ile geri döndü. main core yani ana roket atlantik okyanusu üzerinde bir droneship' iniş yapması üzerine planlanmıştı ancak inemediği haberleri arasında. canlı yayının sonlarına doğru zaten bir aksilik olduğu belliydi. yükseklik 179 km'de hız ise 28bin küsür kilometrede sabitlendi. Zaten ofis içinde ki kameradan izlediğimizde orada ki bir kişinin ''we lose main core'' demesini rahatlıkla duyuyoruz. yani ortada ki ana roket geri dönemedi. Ama yine de mükemmel bir başarıydı. Elon Musk'a da zaten başarı ihtimali sorulduğunda 3'te 2 yanıtını vermişti.

Falcon Heavy Launch işleminde ufak detaylarda inanılmaz güzeldi. Roadster'in ekranında yazan ''don't panic'' mesela. Gerçekten sırf bu kelime için ayrı bir başlık açılabilir. Burada detaylarına değinmeyeceğim.
Bir diğer güzel detay ise yine Roadster'in devre kartında yazan ''made on earth by humans'' cümlesi. Ne kadar mütevazi değil mi?
Düşünün ki uzaya kendi yaptığınız, dünyanın en hızlı, tamamen elektrikli ve muazzam güzellikte spor bir aracınızı gönderiyorsunuz. Ya da boşver onu, bir tane taş göndereceksiniz ve üzerine bir kaç kelimeden oluşan bir not bırakma hakkınız var. Ne yazardınız ? muhtemelen sevgilinizin baş harflerini, kendi adınız soyadınız, küfür, ayda 2000 lira kazanıyorsan aya git türevleri şeyler olacağını düşünüyorum. Bu adam karta ''made on eart by usa,space x, elon musk'' gibi şeyler de yazabilirdi ama yazmadı. İnsanlık tarafından dünyada üretilmiştir yazdı. Ne kadar hoş bir detay.

Kendi fikrimce bu adam 21. yüzyılın en değerli insanı. Şüphesiz. Su götürmez bir gerçek. Eğer biraz tanıyorsanız, yaptığı işleri biliyorsanız insanlığa günümüzde ve gelecekte teknoloji adına bu kadar faydalı olan başka bir insan olmadığını bilirsiniz. Var mı?