pusula nasıl kullanılır

öncelikle pusula yön tespit etmeye yarayan manyetik bir cihazdır. dünyanın manyetikliği, pusula iğnesinin kuzeye doğru dönmesine neden olur.

kullanımı ise temel olarak şöyledir;

analog pusulaların üzerindeki ibrenin renkli ucu daima kuzey (n) yönünü göstermektedir. Bundan yola çıkarak pusulamızı manyetiğini etkileyecek metallerden (yüzük, saat, telefon vb.) uzak bir şekilde zemine paralel tutarak hangi yöne gideceğimizi tespit ediyoruz.

dijital pusulalar için de bir iki kelam etmek gerekirse cihazımızın (bu saat olabilir veya cep telefonu) kalibrasyonunu doğru bir şekilde yapmamız gerekiyor. (yani cihazımızı 8 şeklinde hareket ettirerek veya yuvarlağın içindeki topu çevirerek kalibrasyon işlemini gerçekleştiriyoruz. cihazdan cihaza değişebilir bu işlemlerin şekli.) bu işlemin ardından cihazımızı zemine paralel bir şekilde tutarak yönümüzü belirleyebiliyoruz.

pusulanın üzerindeki harfler ise şu anlama geliyor:

N: Kuzey (North)
S: Güney (South)
E: Doğu (East)
W: Batı (West)
N/e: Kuzeydoğu (Northeast)
S/e: Güneydoğu (Southeast)
S/w: Güneybatı (Southwest)
N/w: Kuzeybatı (Northwest)

gerçek kuzey ile manyetik kuzey arasındaki fark ve eğim farkını hesaplamak için küçük matematiksel bilgiler vardır. çünkü bir millik sapma sizi yaklaşık 30 metre kadar yolunuzdan çıkaracaktır. bunları da hesaplamanız gerekmektedir.

bu detayları da öğrenmek isteyen arkadaşlar buraya tıklayabilir .