otizm

konuyla ilgili 2 entry daha
hala araştırmaları tamamlanmamış, net bir neden belirlenememiş, genel geçer bir reçete yazılamamış sendromdur. 21. yüzyılda itibari ile oldukça yüksek bir artış göstermiştir.

otizmin bir çok çeşidi vardır; kimisi konuşamaz, kimisi oldukça zeki olur, kimi kendi kontrol ve temizliğini gerçekleştiremez, kiminin sosyal zekası çok zayıftır... kimi piyano çalar, kimi şiddet dürtüsü ile hareket eder.

bir tedavisi olduğu ön görülmemekle birlikte çalışmalara devam edilmektedir; doğuştan gelen bir sendrom olmasına rağmen genetik bir bozukluk tesbit edilemediği için daha çok terapi tedavileri reçete edilir. yüzme, spor, oyun ve konuşma terapisi gibi.

erken dönemde tanı tabi ki her şey gibi otizmde de oldukça önemlidir; eğer çocuklar göz teması kurmuyorsa, sürekli dönen şeylerle oynuyorsa (oyuncak arabasının tekeri, çamaşır makinasını izlemek vb.), obsesifleri varsa muhakkak çocuk doktoruna danışılmalı yanı sıra nörolog, psikiyatri ve psikologdan da destek alınmalıdır. çünkü ülkemizde otizmi anlayacak teşhisini koyacak yetkinlikte doktor sayısı oldukça azdır.