otizm

Dünya sağlık örgütünün tanımlamasıyla: “Otizm spektrum bozukluğu (ASD) beyinde olan bir gelişim bozukluğudur.”

Otistik bireyler sosyalleşme ve iletişim kurma konusunda zorluk yaşar. Otizmde erken tanı bu rahatsızlığın tedavi edilebilmesi ve otistik bireyin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi açısından önem taşır.

Otizm’e karşı farkındalık oluşturmak adına 2008 yılında birleşmiş milletler tarafından 2 nisan dünya otizm farkındalık günü olarak ilan edilmiştir.
hala araştırmaları tamamlanmamış, net bir neden belirlenememiş, genel geçer bir reçete yazılamamış sendromdur. 21. yüzyılda itibari ile oldukça yüksek bir artış göstermiştir.

otizmin bir çok çeşidi vardır; kimisi konuşamaz, kimisi oldukça zeki olur, kimi kendi kontrol ve temizliğini gerçekleştiremez, kiminin sosyal zekası çok zayıftır... kimi piyano çalar, kimi şiddet dürtüsü ile hareket eder.

bir tedavisi olduğu ön görülmemekle birlikte çalışmalara devam edilmektedir; doğuştan gelen bir sendrom olmasına rağmen genetik bir bozukluk tesbit edilemediği için daha çok terapi tedavileri reçete edilir. yüzme, spor, oyun ve konuşma terapisi gibi.

erken dönemde tanı tabi ki her şey gibi otizmde de oldukça önemlidir; eğer çocuklar göz teması kurmuyorsa, sürekli dönen şeylerle oynuyorsa (oyuncak arabasının tekeri, çamaşır makinasını izlemek vb.), obsesifleri varsa muhakkak çocuk doktoruna danışılmalı yanı sıra nörolog, psikiyatri ve psikologdan da destek alınmalıdır. çünkü ülkemizde otizmi anlayacak teşhisini koyacak yetkinlikte doktor sayısı oldukça azdır.
diğer adı yaygın gelişimsel bozukluktur.
çocuklarda 36. aydan sonra teşhis konulabilir.
genel olarak belirtileri, çocukta konuşamama, algıda güçlük, hareketlerini kontrol edememe, taklit edememe, aşırı hassasiyettir. ancak her çocukta farklı derecede olduğundan çok ağır olanlar olduğu gibi, özel eğitimle büyük oranda atlatılabilen dereceleri de mevcuttur.

bugün 2 nisan dünya otizm farkındalık günü.sen de bugün mavi giy ya da mavi bir obje ile; twitter, instagram, facebook hesaplarından #otizmemaviışıkyak etiketi ile fotoğrafını ya da mesajını paylaş, otizmin farkında, onların yanında olduğunu göster! #otizmemaviışıkyak