nikola tesla

konuyla ilgili 10 entry daha
1856-1943 yılları arasında yaşamış sırp fizik dehası. sırbistan'ın smiljan kasabasında dünyaya gelen teslanın ölüm yeri de abd'dir. tam anlamıyla modern çağ mucididir. ismini verdiği bobin ve alternatif akım kablosuz elektrik iletimi teknolojinin bu kadar ileri seviyeye gelmesinde önemli rol oynar. ölümüne kadar 300e yakın icadı olan tesla'nın bir çok icadı ya anlaşılmamıştır ya da başkasının icadı olarak bilinmiştir. örneğin radyo

babasına kalsa papaz olması süper fikir olan tesla, annesinin desteğiyle bilim dünyasına kazandırılmıştır. 12 yaşındayken 17 yaşındaki ağabeyini bir kazada kaybeden tesla, psikolojik travmalar yaşamaya başlamıştır.şizofren olduğu dahi düşünülmüştür. bu zor zamanlardan babasının ölümüne kadar öğrenimine graz politeknik okulunda devam eder ancak 3. sınıfta okulu bırakır. ancak buhranlı zamanların da sona ermesiyle prag'da bulunan charles ferdinand üniversitesi'ne başlar. babasının ölümüyle üniversite öğrenimi de yarıda kalır. çalışma hayatına giren tesla, parise gider oradaki continental edison firmasında çalışmaya başlar. o güne dek yol inşa işlerinde çalıştığı da söylenir elbette. thomas edison'ın fikirlerini yaymak maksadıyla kurulmuş bu şirkette çalışırken ruhunu özgür bırakır ve bir çok buluşuna burada imza atar. ilk icadı regüle edici kontrol cihazını burada bulur ve geliştirir.daha sonra patronunun referans mektubuyla amerikaya gider ve edison ile ilk kez orada tanışır. mektupta yazan "iki büyük adam tanıyorum. biri sensin, diğeri de bu genç adam" dır.
nikola tesla, edisonun şirketinde çalışmaya başlar. burada alternatif akıma kafayı amiyane tabirle takan tesla, 1896 yılına gelindiğinde kablosuz elektrik akımının ilk büyük gösterisini sunacaktır. westinghouse şirketinin desteğiyle, niagara şelalesinden üretilen elektrikle buffalo şehri aydınlatılmıştır. mesafe 40 km'dir. bu olaydan sonra şehirdeki jeneratör sayısını artıran tesla, newyork şehrini de aydınlatmaya başlamıştır. bu, tesla'nın edisona karşı kazandığı ilk zaferidir. çünkü edisonun şirketinde çalıştığı sıralarda alternatif akımla yapmak istediklerini anlatan tesla'ya edison'un yanıtı "boş meselelerle kafasını boşuna meşgul etmemesi gerektiği" şeklindeydi.
günümüz robotlarının atası, radyoastronominin temeli, radyo gibi birçok yeniliğin mucidi tesla, aslında gözünü ışınlanma diye tabir edilen kuantum dolanıklığına dikmiştir. ilk dile gelimi schrödinger teoremlerine dayansa da tesla'nın bu konuda ciddi çalışmalarının ve deneylerinin olduğu söylenmektedir.
şunu yazmadan geçemeyeceğim sözlük: en sevdiğim fizikçidir bu sıra dışı mühendis.
edit: imla