mahir çayan

konuyla ilgili 13 entry daha
ideolojisi ve hedefleri doğrultusunda yaptığı çalışmalardan dolayı dönemin sol görüşlü cephelerinde önder olmuş ve halkın öğrencilere olan sempatisini ayrıca kazanmış kişi.
22 mayıs 1971 yılında kaçırılan israil konsolosu olayında baş şüpheli olmuş ve sığındığı evden intihar etmek istemesiyle yaralı olarak kurtulmuştur. kaçırılma olayında farklı örgüt bağlantıları söylentisi dolaşsada halkın sol görüşlü öğrencilere olan sempatikliğini yitirmesine yol aça 2 skandaldan ilki olarak sayılır. bir süre cezaevinde kalır. daha sonra maltepe cezaevinden 5 arkadaşıyla beraber tünel kazarak firar eder ve ankaraya geçer. daha sonra firar olduğu için sürekli yer değiştirmesi gerekir. bu sırada deniz gezmiş, hüseyin inan ve yusuf aslan idamı beklerken onların kurtuluşu için eylem planı düzenler. karadenize geçerek nato'da görevli 3 radar teknisyenini kaçırarak 3 fidanın serbest bırakılmasını ister. bu süreçte rehinelerle birlikte tokatın niksar ilçesine arkadaşlarının yanına dönen Mahir Çayan 30 Mart 1972'de eve düzenlenen asker baskınıyla çatışmada 9 arakadaşıyla birlikte öldürülür.
dava adamıdır. Türkiye'nin bağımsızlığı için mücadele etmiş emperyalizme karşı dik durmuş boyun eğmemiş bir halk çocuğudur.