la casa de papel

konuyla ilgili 71 entry daha
---- spoiler alarmı ----
Yüzlerce farklı dizi izlemiş biri olarak söylemek isterim ki bu dizi çok büyük mesajlar veriyor. Öncelikle Dali maskeleri sıradan bir seçim değil. Dali Toplum ahlakına ve genel geçer adetlerine aykırı yaşamayı adet edinmiş dahi bir ressamdır. Hiç bir şekilde toplumdan gelen dayatmaları ve doğru yanlış ahlak kurallarını kabul etmemiştir. Maskeler bu aykırılığı temsil ediyor.
Kırmızı tulumlar sosyalizmi (komünizmi) temsil ediyor. Giyenler sosyalist yoldaşlar ve mücadele veriyorlar.
Darphane ve polisler kapitalizmi temsil ediyor. Kapitalizmde para her şeyi belirler. Ahlakı bile para belirler. Yani birileri paraya saldırdığında o kişiler kötü ilan edilir. İşte para saldırıyorlar. Paraya saldırınca silahlı ve görüntülü mekanizmalarıyla kapitalizm saldıranlara savaş açıyor.
Profesör bilimsel bakış açısını ve hesapçılığı sembolize ediyor. Sonuçta bilimsel düşünmek ve hesap yapmak her türlü sorunu yeniyor. Ama aşka yenik düşüyor.
Uzun zamandır böyle anlamlı bir Sosyalizm teması görmedim. Üstelik dizide Salvador Dali’nin taktiği kullanılmış. Siz olayları izliyorsunuz sanıyorsunuz ama her izlediğiniz şeyin derin bir anlamı ve mesajı var.
Berlin’in ölüm sahnesindeki birlikte direneceğiz sözü ve kadınını yanına alıp onla el ele mücadele etmesi de bir çeşit Sosyalist mücadele geleneği. Zaten dizinin teması olan Ciao Bella şarkısı da Sosyalizmin sembolüdür.
Muhteşem bir yapıt. Sadece film ve senaryo olarak değil. Felsefe olarak da muhteşem bir yapıt. Kapitalist sisteme müthiş bir tokat var