en sevilen renk

konuyla ilgili 20 entry daha
(bkz: mavi)

ortaokul zamanlarımda, kendi alışverişimi kendim yapmaya başladığım zamanlar her kıyafet almaya gittiğimde mavi ve tonlarında kıyafet seçiyordum. başta fark edemedim ama dolabım maviyle dolmaya başlamasıyla ve benim çoğunlukla mavi giyinmemle birlikte hem ben hem çevrem fark etti bunu. o zamanlar bana en sevdiğin ne renk diye sorsalar bi on saniye düşünüp bi renk sallardım. farkında bile değildim maviye olan aşkımın.

daha sonraları bulutsuz günlerde gökyüzüne baktıkça bunun ne kadar muhteşem olduğunu düşünüyordum. başımı havaya kaldırdıkça içimde hoş bir şeyler kıpraşıyordu.

mavinin bu kadar karşıma çıkışı tabii ki en sonunda kafamda fikirsel olarak somutlaştı. "evet ben mavi renginden hoşlanıyorum" diyebiliyorum. peki iyi ama bu hoşlanma göz zevkiyle alakalı değil. yani benim maviden hoşlanmamın sebebi asıl olarak gözüme hoş gelmesi değil. çoğu zaman diğer renkler de gözüme hoş geliyor. sarı, turuncu, kırmızı... işte bu yüzden bunun sebebini aramaya başladım.

renklerle psikoloji arasında bir bağlantı var. özellikle pazarlama, reklam gibi sektörlerde bu bağlantıya dikkat ediliyor. mesela fast food şirketlerinde mavi rengi pek kullanılmaz çünkü mavinin açlık hissini azalttığı bilinir. buna karşın mavinin arttırdığı his, yani benim maviye olan düşkünlüğümüm sebebi
(bkz: özgürlük)