carry trade

düşük faiz üreten para biriminden borçlanıp, yüksek faiz veren para birimine geçiş yapılmasını amaçlayan yatırım politikasıdır.

nasıl oluyor derseniz, bir japon ya da abd vatandaşı, kendi ülkesinde sıfıra yakın faiz oranlarından kredi çekebilir ve sonrasında türk lirasına yatırıp faiz kazancı elde eder. sonrasında çektiği krediyi ödemek için parayı tekrar kendi para birimine çevirir ve arada kalan fark da "carry trade" karı olur. buradaki risk ise tl'nin diğer para birimleri karşısında sert hareketle devalüe edilmesi riskidir. (dolar 3.90'ken bu hareketi yapıp, 3.44'te çıkarsanız gibi örneklerden söz ediyorum.)

ülkemizde sürekli faiz ile ilgili atıp tutan politikacıların, büyümeyi kuvvetlendirme uğruna verdiği teşviklerle enflasyon artışı da eklenince eninde sonunda düşülen açmaz bu olmaktadır. faiz lobisi diye "fiili" olarak bir grup zaten gelen iktidarın öncesinde de sonrasında da bulunmaktaydı.
son söz: popülist politikalar ile gündemi meşgul edenlerin, aldığı iktisadi kararların rasyonelliğini tartışmayanların sonu bu olur.