yediğinden ikram etmeyen insan

Genelde ikram eden biri olmama rağmen bazen aşırı acıktığım durumda hızlıca yerim ve ikram etmek istemem çünkü ikram etmek gibi bir zorunluluğumuz yok, kimsenin yok.

Normalde ikram ederim çünkü etmek isterim ama etmek istemeyebilirdim de kime ne yani. zorunluluk diye mi ikram ediyoruz sanıyorsunuz normalde? Hayır, ikram etmek içimizden geldiği için ikram ediyoruz. Bir başkasının da sırf toplumun beklentisi böyle diye yediği şeyi bana ikram etmesini istemem açıkçası. İçinden gelmedikten sonra ikram edip etmemesinin ne önemi var. Vermek istese verir zaten insanları bunun için eleştirmek fazla manasız bir şey.
ikram edilemeyecek ürünleri yemesi gereken insandır. çubuk kraker, bisküvi gibi ürünler var ise, ikram etmediği zaman hor görülür. kişisel tercih olmasına rağmen, toplumumuz tarafından hoş görülmeyen durumdur.
(bkz: alman eniştem) . adama göre böyle bir zorunluluk yok. mutfaktan defalarca kendine bir şeyler alıp gelip yanımızda yiyip içince benim türk ailem biraz alınganlık gösterip neden ikram etmediğini sordular. o da mutfakta her şeyin olduğunu bizim yabancı olmadığımızı ve istediğimizi kalkıp alabileceğimizi söyledi. çok da haklı. böyle bir zorunluluk yok ki adab-ı muaşeret kurallarına da dahil olduğunu düşünmüyorum.