yatay ve dikey geçiş

Olduğu yerden memnun olmayanların son çıkmazı. En zorlu yolculuklardan biri. zira en zorunu başarmış biri olarak (yurtdışı özel üniversiteden yurtiçi devlet üniversitesine yatay geçmek) herkese bu mutluluk nasip olur umarım. Dikey ve yatay geçiş yapanlar üvey kardeştir sanırım, çünkü kategori olarak aynı sınıflandırıyorlar. Çok çalışkan ve hayali olmayanlar için çok zor bir durum.
yatay geçiş, başka bir üniversiteye, dikey geçiş ise aynı üniversitede başka bir bölüme geçiştir.

sürekli karışır, kim nereye nasıl geçti sorularını akla getirir.
@2'ye ithafen dikey geçiş sonucu başka üniversitelere geçilebiliyor.
Aynı bölüme farklı üniversitede devam etmek isteyenlerin kullandığı sistem yatay geçiş; okudukları ön lisans programlarına uygun lisans programlarına devam etmek isteyenlerin kullandığı sistem ise dikey geçiş olarak tanımlanır.
Yatay geçiş için, okumakta olduğunuz üniversitenin x bölümünün ders içerikleri ile geçmek istediğiniz üniversitenin yine x bölümünün ders içeriklerinin aynı olması gerekmektedir. Yatay geçişte dikkate alınan diğer noktalar okunuduğunuz üniversiteye giriş puanınız ve not ortalamanızdır. Herhangi bir sınava girmeniz de gerekmez.
Dikey Geçiş yapmak için "dgs" adı verilen, ösym tarafından yapılan bir sınava tâbi tutulursunuz. Sınav sonrası uygun programlara yaptığınız tercihler sonucunda bir lisans programına yerleşirsiniz.