üniversiteyi bitirenlerden tavsiyeler

/ 2
üniversiteyi bitirenlerin şunu da yapsaydım ya da iyi ki yapmışım dedikleriyle bizi aydınlatırlarsa makbule geçecektir
aileniz orta direk ise, üniversiteye gitmeden önce bir işte çalışıp, üniversiteyi bitirince işsiz kalsam da yine bu işte çalışırım deme durumunuz yok ise lütfen sözel bir bölüm okumayınız! işsiz kalınca çok acı çekersiniz.

sözel bölüm okuyup işsiz kalma riskini almak yerine ticaret yapmayı öğrenebileceğiniz bir işe girin ya da web tasarım kursuna girip web tasarımcı olun. yani günümüzde geçerliliği olup para kazabileceğiniz işleri kovalayın.

üniversite ortamını göreyim, arkadaş edineyim, artık herkes üniversite mezunu ben niye olmayayım diye işsizlik garantili bölümleri okursanız çok üzülürsünüz arkadaşlar.

iyi bir meslek edinip maddi olarak iyi bir hale geldiğinizde, kendinizi geliştirebilecek vakit de bulursunuz, ortam da bulursunuz, arkadaşlar da edinirsiniz.
laf sokmak için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın ama önce ana dile hakimiyet ve duygularını doğru şekilde ifade edebilme becerilerinde eksiklik varsa tamamlamak benim naçizane tavsiyemdir. bunun dışında her türlü iş tecrübesi mezun olduktan sonra bir avantajdır. biraz da iyi insanlarla karşılaşmak lazım. o konuda ne yapılabilir bilmiyorum. bol şans.
bitirir bitirmez mba, yüksek lisans ve doktora yapın ve yarı zamanlı da olsa bir işe girip az çok iş hayatı ve farklı işgören kültürleri ile tanışın. neden bitirir bitirmez dedim, evet okumanın yaşı yok ama benim gibi 35 yaşında ve 12 yıldır iş hayatının içindeyseniz mba’i bitirebilmek adına inanılmaz bir efor sarfetmeniz gerekecek. işten çıkıp okula koşturmak, gecenin bir vakti dersten çıkıp eve dönmek ve sabahın köründe tekrar kalkarak işe gitmek her yiğidin harcı değildir. üstelik e5’e açılan sikimsonik üniversiteler sayesinde yüksek lisans mezunu sayısı gün geçtikçe artmaktadır. bu yüzden doktoranızı da yapın. en son 2016 yılında tüik’in rakamlarına göre yüksek lisans mezunu sayısı 450 bin civarındaydı. şu an rahat bu sayı 500 bini bulmuştur. ayrıca office programlarını çok iyi öğrenin, özellikle de excel’i. yabancı dili söylemiyorum bile. kısacası 35’lik abiniz olarak tavsiyem hemen iş hayatına atılmayın. kişisel gelişiminizi belirli bir seviyeye getirmeden kariyer planları yapmayın.
Ailenizin size ofis açacak gücü yoksa arkadaşlar, şirketlerin pozisyonlarına kolaylıkla girebileceğiniz işler seçin. Boşu boşuna okumayın binlerce işsiz mezun var. Bilgisayar mühendisliği, Web tasarımı, yazılım mühendisliği bu tarz meslekleri yeteneğiniz varsa tercih edin. TV sektörü çok para kazandırıyor, makyözlük, stilistlik, yönetmenlik bir miktar yorucu olsa da Türkiye ortamında iyi para kazanabileceğiniz fırsatlar sağlar. Sadece üniversite odaklı düşünmeyin eğer gerçekten yetenekliyseniz ve şansınız varsa kurslara gidin eğitimler alın. 1.750-2000 gibi mühendisleri bile komik rakamlara çalıştırıyorlar Tuzla’da, 4. Sınıfta ya da yazları staj yapabileceğiniz yurtiçi yurtdışı firmalara başvuru yapın. Rahat olmayın. Mezun olmadan işinizi garanti etmeye bakın. Üniversite ortamını bir güzel yaşarsınız ama gerçek hayatın sizi beklediğini unutmayın. Bir de “Dolap Beygiri” filmini izleyin.
Bitir ama kendini bitirme
Mutlaka okudugun bölüme dair stajla sınırlı ilr.kalmayip cok degil sadece 1 seneni part time ya da yaz aylari seklinde is tecrübesine ayir.

Para alma gerekirse ac kal amelelik yap ama o is tecrübesini edin
Kendini iyi ifade etmeyi öğren, okulu ot gibi okuma. derslerini sallamıyorsan da kişisel gelişime önem ver. İlla gidip de gruplarla çalış demiyorum. stajlar yap fazla staj yap. gönüllü staj yap. uzun dönem yap ama yap. meslekle alakalı iş bulamıyorsan git tezgahtarlık yap, kasiyerlik yap, mağazalarda çağrı merkezinde çalış ama çalış. sonra okuldan mezun olur olmaz iş hayatına dalıp , ik tarafından ayrı yöneticiler tarafından ayrı tokatlanınca sudan çıkmış balığa dönme. her türlü iş tecrübesi, insan ilişkileri tecrübesi, iş görüşmeleri tecrübesi seni olgunlaştıracak.
tadini keyfini çıkar. ogrenci kartinin avantajlarını kullan.. gez gezebildigin kadarm öğrenci turlari gezileri olur cok da uygun fiyatlidirlar sakin kacirma

yurtici turlarin hepsini ogrenciligimde neden yapmadim diye hala uzulur dururum. ben ettim sen etme! eyleme
her şeyden önce kendini iyi tanı!
yeteneklerini kullanmayı bil, mezun olmadan iş tecrübesi edin, sözel bir bölümdeysen kesinlikle ve kesinlikle başka işlerde çalışarak farklı yolların kapısını aç. ülkenin durumu malum canlarım. ticaret kafanız varsa kovalayın para orada arkadaşlar. eğer üniversiteyi uzatıyorsanız da buna değsin gezin, görün, eğlenin ama ölçüsünü bilin. eğer özel bir şirkette çalışacaksanız ilk maddeye bak kendini tanı çünkü iş görüşmelerindeki en vurucu nokta kendini göstermektir.
/ 2