ulucanlar cezaevi

ankara'nın altındağ ilçesinde bulunan, 1925-2006 yılları arasında cezaevi-infaz merkezi olan günümüz müzesi.

ulucanlar cezaevi, o zamanlarki adıyla cebeci tevkifhanesi, 1925 yılında alman şehir planlamacısı carl christoph lörcher'in tavsiyesi üzerine şu an bulunduğu yere inşa edilmiştir. o dönemde binanın civarı boş ve ekilebilir arazi olduğu için, mahkumları çalışmaya teşvik edilebileceği ve topluma kazandırma yolunda güzel bir çalışma olabileceğini düşünmüştür lörcher. fakat cezaevi inşa edildikten sonra içinde infazlar gerçekleşmeye başlamıştır.
zaman içinde isim değiştiren tevkifhane sırasıyla Cebeci Umumi Hapishanesi, Ankara Hapishanesi, Ankara Cebeci Sivil Cezaevi, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi ve sonunda Ulucanlar Cezaevi adlarını almıştır.

açık kaldığı 81 yıl boyunca içinde 18 infaz gerçekleşen ulucanlar cezaevinde sayısız ünlü mahkum(siyasi, gazeteci vb) bulunmuştur. bunlardan bazıları şöyledir:
deniz gezmiş
bülent ecevit
nazım hikmet ran
necip fazıl kısakürek
muhsin yazıcıoğlu
yusuf aslan
hüseyin inan
erdal eren
ulucanlar cezaevi - yollarda-bul-beni-0bdMP

2006 yılında içindeki mahkumların başka cezaevlerine tahliyesiyle birlikte boş kalan ulucanlar cezaevi, 2009 yılında restore edilmeye başlanmıştır ve 1925 yılında yapılmış haline sadık kalınarak restore edilmiştir. restorasyon işlemleri 2010 yılında tamamlanmıştır. ulucanlar'ın 16 bin metrekarelik kısmı 2011 yılında müze olarak ziyaretlere açılmıştır.

içine girdiğinizde büyük bir yaşanmışlık ve hüzünle karşılaşacağınız cezaevi müzesinde, koğuşlardaki duvar yazılarının nasıl insanı etkilediğine de tanık olacağınıza şüpheniz olmasın.
ulucanlar cezaevi - yollarda-bul-beni-X25gN

bu ülkede yaşayan her vatandaşın ziyaret etmesi gerektiğini düşündüğüm bu müzede en etkileyici duvar yazısı ile kapanış yapılır: özgürlüğünü kaybettin, onurunu kaybetme
ziyaret edilecekse mumkunse yalniz olunmali ve sesli rehber alinmalidir.. aglamalara doyulmaz, duygular şelâle..
Buram buran tarih kokan bir cezaevi , girince ağlayabilirsiniz , nice idamlar gören asırlık çınar ağacı halen aynı yerindedir , deniz gezmiş , erdal eren lerin idam edildiği sehpa oradadır , sağ sol koğuşları , hamamlar , zindanlar eskiyi hatırlatıyor bizlere
Bir neslin kurutuldugu , fikir babalarinin işkence gördüğü Ankara hamamönündeki şimdilerde müze olarak kullanilan müze.

Necip Fazil,Deniz Gezmiş, Bülent Ecevit,Muhsin Yazicioglu,İskilipli Atif ve daha nicesi sagci solcu demeden insanlarali içeri dıkıp işkence ettikleri cezaevidir.Bugün müzesini dahi gezerken duygulanmamak elde değil.
Bir gün ankaradayken günlerden pazartesi günü bu müzeyi ziyaret etmek istemiştim kapısına kadar geldim pazartesi olduğu için ziyarete kapalıymış böyle bahtsız bir insanım
http://www.ulucanlarcezaevimuzesi.com/ Türkiye tarihindeki alçaklıkları en iyi sergileyen cezaevi.Bir çok devrimci , yurtsever , aydını misafir etmiş işkence yuvası