svalbard anlaşması

svalbard anlaşması, kuzeyde bulunan son yerleşim olan svalbard için 42 ülkenin katılımıyla imzalanmış bir anlaşmadır.
svalbard norveç'e bağlıdır ancak svalbard anlaşmasıyla özerk bir yapıya kavuşmuştur. anlaşmaya taraf olan bazı ülkeler İsveç, norveç, rusya, tayland, filipinler cumhuriyeti, afganistan, suudi arabistan ve abd şeklinde sıralanabilir. bu ülkelerin vatandaşlarının svalbard'da yaşama, çalışma ve ticaret yapma hakkı bulunur. tabi bu gerçekten de hükümdür. eğer kendinize yetecek kadar para kazanmıyorsanız, bu ülkelerin vatandaşlarından olsanız da sadece turist olarak orada bulunursunuz ve geri dönersiniz.

anlaşmaya göre bir diğer yasak da adada ölmektir. duyunca kulağa saçma gelse de bu dolaylı olarak gerçektir. eğer hasta olursanız ana karaya gönderilirsiniz yani svalbard dışına. asla orada yatılı hasta olamazsınız bu yasaktır. bunun nedeni de ceset sorunu anladığım kadarıyla. şöyle ki, ağır hastaysanız ölme riskiniz vardır. öldüğünüzde gömülürseniz, adanın iklim şartlarından dolayı cesediniz çürümeyecektir. bu nedenledir ki bütün svalbarda hizmet eden sadece bir tane mezarlık vardır ve o da yerleşimin çok uzağındadır. ayrıca 80 küsür yıldır, çürüme gerçekleşmediği için kimse gömülmemiştir.

bana tuhaf gelen bir diğer bilgiyi de paylaşayım: bilindiği üzere norveç shengen bölgesidir. detay isteyenler için (bkz: shengen anlaşması) svalbard da norveçe bağlıdır. ancak svalbard shengen bölgesi değildir.