sümela manastırı

trabzon'un maçka ilçesinde bulunan bu manastır 4. yy'da ortodoks rumlar tarafından yapılmıştır. günümüzde bölgenin en çok yerli ve yabancı turist çeken yapılarındandır. 2015 yılında bir yıllığına restorasyona alınan ve ziyarete kapanan manastırdaki çalışmalar üç yıla uzamıştır ve ağustos 2018'de açılması planlanıyor.
milli parka girdikten sonra manastıra giden iki yol vardır. birincisi yolun sonuna kadar araçla gidip sonrasında 10 dakikalık yürüyüş yoludur. ikincisi ise manastırın alt tarafında, meryem ana deresi kenarındaki restoranların yanından yukarı tırmanan patikadır, bu patika yaklaşık 45 dakika yürüyüş (tırmanış) gerektirir. benim tavsiyem otostop veya herhangi bir araçla yukarı çıkıp sakin kafayla manastırı keşfedin. dönüşte de aşağıya inen patikayı kullanabilirsiniz. ormanın içinden geçerken çok güzel manzaralarla karşılaşırsınız.
bisiklet ile gitmeyi düşünen arkadaşlar için bir not bırakayım yollar asfalttır maçkadan sonra tek şerite düşüyor eşşiz ormanlar arasında dere boyu keyifli bir sürüş sunuyor son olarak tatlı bir eğim var çıkarken
Yerel halkın zamanında taş ve sopayla duvarlarına giriştiği doğa harikası kıvamında mesire alanı. En azından geriye kalan o.
ne zaman gitsem bi kısmına girilmeyen sürekli tadilatta olan yer insallah bu sefer tam anlamıyla açılır
bir türlü restorasyonun bitmediği tarihi yapıdır. kimse ne zaman açılacağını bilmez.
trabzon'un maçka ilçesinde, 4 yıldır süren restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı ve 18 mayıs'ta ziyarete açılacağı duyuruldu.
trabzon'da deniz seviyesinden 1150 m yükseklikteki eski Rum Ortodoks manastırı.

uzunca bir aradan sonra tekrar ziyarete açılacağı söylendi. hadi gözümüz aydın.
kuruluş yılı 4. yüzyıla dayanan manastır halk arasında meryem ana manastırı olarak da bilinir. tarih içerisinde bir çok kez el değiştirmiş olan bu manastır genel olarak tüm hükümdarlar tarafından korunmuştur.

4 yıldır restorasyonda olan manastır bu ay içerisinde ziyaretçilere tekrar açılacaktır.