pamukkale

/ 2
pamukkale travertenlerinin coğrafi olarak ne kadar bir ömrü kalmıştır, bilmiyorum, fakat bu muhteşem güzellik bir süre sonra yok olacakmış gibi geliyor bana.
türkiye'de gezdiğim en hayranlık uyandırıcı yerdi. ben gittiğimde yağmur yağmaya başladı ve bütün turistler yukarıdaki korunaklara gittiği için travertenlerde tek başıma kaldım. yukarıdan düşen serin yağmur damlaları ve ayağımın içinde dolandığı sıcacık kaplıca suları içinde oradan yürümek unutulmazdı benim için. tekrar gittiğimde denize gider gibi şortla gitmek, bembeyaz sıcak su havuzlarında -ki derinliği en fazla diz üzerine çıkıyor- uzanarak tadını çıkarmak istiyorum bu güzelliğin. gidenlere denize-havuza girecek şekilde hazırlanarak gitmelerini öneririm; zira traverten havuzcuklarının haricinde travertenlerin üzerindeki hierepolis'te de yüzülebilecek bir antik havuz var.
Pamukkale ; Denizli 'nin en büyük ilçesidir.Şifalı kaplıcaları ve önemli kültür merkezlerini barındıran güzel bir yerleşim yeri olan Pamukkale'nin tarihi de M.Ö.2. yüzyıla dayanmaktadır.Hellenistik dönemden bu yana güçlü uygarlıklara sahiplik yapmıştır. Dünya çapında tanınan,Türkiye'nin sembolü olan Pamukkale, dünyanın sayılı doğal alanlarındandır. Doğa harikası olan Pamukkale görselleri, Türkiye'nin hemen her reklam filminde mutlaka kullanılmaktadır.Her yıl yüzbinlerce misafir ağırlayan Pamukkale'de kalınacak bir çok alternatifte bulabilirsiniz
bizim turizm anlayışımız yüzünden 20 yıl içinde tamamen özelliğini kaybedeceğini düşündüğüm bölge. ben çocukken 1.5 katıydı. 10 km kadar ötesinde de karahayıt vardır. akşam pazarında gezmesi zevklidir.
Denizli ilçesine bağlı, travertenleri ile meşhur bir ilçe. E gezginsozluk.org da olduğumuza göre, biraz gezi kısmını anlatmak istedim. Travertenlerin altında, turistik bir bölge var. Bu bölgede, yemektir, kıyafettir, sudur filan alınabilir. Hatta çıkacaksınız kesin su filan alın. Yukarısı çok pahalı. Travertenlere çıkış ücretli. 50tl güncel fiyatı. müzekarta beleş. Müzekart önemli birşey. Travertenlerde terlik filan giymek yasak, çıplak ayakla çıkılıyor yukarı. Baya kalabalıktı ben gittiğimde. Su akıyor yerden, taşlar sıcak olmuyor. Yukarı çıkınca antik kentimiz hieropolis mevcut. Haritasını ekleyeceğim. Antik kentte bişey almayın inanılmaz pahalı. Hamburger 80 lira, havuza girmek 50tl. Can acıtıyor. Antik kenti gezmek için 6 kişilik arabalar ise 220tl. İçeride bir müze var, eski eserlerin bulunduğu. Çok tavsiye ederim orayı.
pamukkale denilince aklıma ilk travertenler, sonra da otobüs şirketi geliyor. hatta yakın zamanda bu otobüs şirketi konkordato ilan da etmiştir.
dünyanın en önemli doğal güzelliklerinden olan travertenleri ile ünlü şehrimiz.
ilk 1990'lı yıllarda gitmiştim, o zamanlardan bu yana çok değişmiş ve eski cazibesi kalmamıştır.
dünyanın en prestijli gezi dergilerinden kabul edilen conde nast traveler'ın hazırladığı "dünyadaki en güzel 50 yer" listesinde de bulunan güzide ilçemiz.

(bkz: dünyadaki en güzel 50 yer)
Doğal kireçlerle oluşmuş güzide yerlerimizden biridir.
/ 2