nuh tufanı

kuran-ı kerim, eski ahit gibi birçok kutsal metinde, mitolojide ve farklı inanışlarda yeri olan olay.

büyük tufan veya büyük felaket olarak da bilinir. yaygın kullanımıyla nuh tufanı’nda birçok inanışa göre olayın kahramanı nuh’tur. en eski sümerlerin gılgamış destanında rastladığımız olayın kahramanı utnapiştim ve türk mitolojisinde ise nama‘dır.

her inanışta detaylarda farklılıklar görülse de en çok bilinen haliyle olay kısaca şöyledir;

‘O dönem tanrının elçisi nuh’un içinde bulunduğu toplum küfre düşmüştür. nuh bunların ıslah olması ve tanrıya iman etmeleri için elinden geleni yapmıştır ama küçük bir grup haricinde kimse nuh’u dinlememiştir. bunun üzerine tanrı marangoz olan ve bu sapkın halkın cezalandırılmasını isteyen nuh’a haber gönderir. Haberde, büyük bir gemi yapmasını ve iman eden küçük grupla birlikte her türden bir dişi bir erkek olmak üzere bütün canlıların bu gemiye binmelerini emretmiştir. nuh emredildiği gibi bütün hazırlıkları tamamladıktan sonra tufan patlak vermiştir ve bütün dünya sular altında kalmıştır.

gemi bir inanışa göre 7 gün 7 gece bir başka inanışa göre 40 gün 40 gece sular üzerinde gezdikten sonra tufan durmuş, güneş belirmiş ve sular çekilmeye başlamıştır.

gemi, bir inanışa göre cudi dağında bir başka inanışa göre ararat dağında ve diğer bir inanışa göre ise yemen’in hadhramaut şehrinde karaya oturmuştur.

sonra insanlık nuh’un oğulları sâm, hâm ve ya’fet’den yeniden türemiş ve yeryüzünde ikinci dönem başlamıştır.’

biz türklerin ve diğer ırkların ya’fet’in soyundan, arapların sâm’ın soyundan sudanlıların yani siyahilerin ise hâm’ın soyundan geldiğine inanılır.
Kutsal kitaplarda geçen olay. robert ballard'a göre dünyanın m.ö 5500 yılları civarında ısınmaya başlamasıyla birlikte buzların eriyerek dünya genelinde büyük sel baskınlarına yol açtığını ve okyanus sularıyla karışan sel sularının boğazları aşıp karadeniz'i tuzlu suyla doldurması.
nuh' un hayvanları cep telefonuyla çağırmasından dolayı bütün efsanenin boka sarması.

nuh'un günlüğü
inananları asla anlayamadığım olay. bir gemi yapılıyor ve o zamanın teknolojisi (!) ile . mühendis yok bir şey yok, o kadar hayvanı toplamak için titanic'ten daha büyük gemi yapılması gerekiyor. nasıl yapılmış? nasıl o kadar hayvan toplanmış. akıl kârı değil.