nft

kripto sanat olarak adlandırabiliriz. son günlerde oldukça popüler olan nft'leri pek çok sanatçı satışa çıkardı. cem yılmaz satışını yaptığı çizimlerini twitter'dan da duyurmaya başladı. (bkz: refik anadol)'un nft serisi 5 milyon dolar'ın üzerinde bir fiyatla satıldı. en keyifli taraflarından biri ise dijital sanatçıların devam eden satışlardan kazanç elde etmeye devam edebilmesi.
İlk kez geçenlerde duyduğum bugünse bir arkadaşımdan bu işe girişmeyi düşündüğünü öğrendiğim kripto sanat. Az evvel araştırma yapıp konu hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sözlüğe girip bir bakayım dedim ve yine karşıma çıktı. Sanırım kripto evreninin bana bir mesajı bu. 45 dolarım olsaydı hiç tereddütsüz hesap açar çektiğim fotoğrafları yüklerdim ama gel gör öyle bir para yok. Çünkü ekonomik olarak kolayca bir şeye 400 küsür lira para harcayabilecek imkanım yok. Ya satılmazsa kaygısı insanı tedirgin ediyor. Dökülen su kabını doldurmalı.
Ben mi eski kafalıyım yoksa bu nft muhabbeti mi saçma henüz kendi içimde anlamlandıramadım. Elbette ki dijital sanatlar olmalı çağa ayak uydurmalıyız ama bir ressamın elinden çıkmış bir resim, önümde gerçek enstrüman ile çalınan bir müzik, dokunup gözümle görebildiğim bir (modern sanat eseri de olsa) eser benim daha çok ilgimi çekiyor, daha çok hoşuma gidiyor. Kısa süre sonra konu ile alakalı daha da bilgilenip burayı editlemeyi düşünüyorum.
gerçekten çok ilginç bir konu. mantığını anlayabilmem çok uzun sürdü. hala daha tam oturmadı ama olsun. zamanla hayatımızın içinde o kadar çok göreceğiz ve normalleşecek ki mecburen anlayacağız zaten.

şöyle ki, şu an nasıl bir tablonun kopyasını çok ucuza alıp evimize asmak mümkün ama orijinaline sahip olmak için yine de yüklü paralar veriliyorsa bu dijital art da böyleymiş. millet şimdiden koleksiyonculuğuna başlamış. saçma sapan minnacık bir pixel art için verilen paraları görünce şok olmuştum.

türkiye'de sanatçılardan bu işe girenler olduğu gibi fenerbahçe ve trabzonspor gibi futbol takımları da var.