muammer kaddafi

tüm dünyanın bildiğinin aksine robin hood gibi bir devlet başkanıydı. amerikan oyunlarıyla öldürüldüğünde ülkesindeki her vatandaşın elektriği, suyu, kirası devlet tarafından ödeniyordu. çıkan petrolden halka pay veriliyordu yani. vatandaşının düğününü bile yapıp ev veren devlet başkanı özel hayatında biraz çizgi dışı davranıp haberlere konu olmuştur gerçi ama kim o kadar paraya sahip olup akıllı kalabilir sorularımın cevabıdır kendisi. rahmetle anıyoruz
türkiye'de de bir süre askeri eğitim görmüştür. 1969'da kansız bir darbeyle kral idris'i devirmiştir. aslında libya'da bir aşiretin ismidir. Petrolü “emperyalistler”in elinden kurtarıp devletleştirmiştir. Kaddafi adı Türkiye için 1974’ten sonra çokça anılmaya başlandı. 1974 Kıbrıs Harekâtı’nda yalnız kalan Türkiye’ye açıkça destek veren tek ülke Kaddafi'dir. o dönemde ABD Türkiyeye silah ambargosu uygulamıştı. bu sebeple yedek parça bulamayan Türk jetlerine silah depolarını açan tek devlet adamıydı. “Jetleriniz bizim havalimanlarına insin” diye açık teminatlar vermiştir.
1991’de Türkiye’nin Körfez Savaşı’ndaki tavrına kızan Kaddafi Öcalan’ı Libya’ya davet etmiştir ve bu olay Ankara’yı çok kızdırmıştı.
Libya'nın 42 yıllık diktatörü olan Muammer Kaddafi, memleketi Sirte'de öldürüldü. Yaralı ele geçen Kaddafi, muhaliflerce linç edildi, kamyonete yüklenen cesedi gizli bir yere götürülmüştür.
halkının şu anda ayaklandığına bin pişman olduğu, deli de olsa gözü kara arap lideriydi.

kaddafi’nin yöneminde libya’da refah seviyesi neredeyse kuzey avrupa standartlarındaydı. ama 2011 yılında kaddafi’nin devrilmesinden sonra bir hükümet kurulamamış, birlik sağlanamamıştır. ülkede kan hiç durmamıştır.