manipülasyon

Manipülasyonu insanların kendi bilgi ve öğretileri dışında bu kişileri etkileme ve yönlendirme şekilde tanımlayabiliriz. Bu etkiler ve yönlendirme sonucunda insanlar manipülasyonu yapan kişi veya kurumun istekleri doğrultusunda davranış ve kanaat değişikliğine gidebilirler. Ayrıca manipülasyon kavramı yönlendirme, etki altına alma gibi daha çok zihinsel faaliyetleri açıklamada kullanılan bir kavramdır. Haberin içeriğine müdahale etme eylemine manipülasyon denilmektedir. Haberi manipüle etmek içeriğine müdaheledir.
Manipülasyon daha çok holding basınında ve tekelleşme durumunda sıkça görülmektedir. Manipülasyon sadece haberde değil, diğer yazınsal türlerde de gerçekleştirilmektedir. Manipülasyonu yapan şayet basın mensubu ise, bu eylemiyle özgürlük dışında, iletişim etiğine de ters düşmüş olur. Elde edilen bilgilere göre manipülasyon, kitlelerin belirlenen hedefle uyum içinde olmalarını sağlamak amacıyla psikolojik süreçler kullanılarak yapılan bir iletişim tekniğidir, bu etkinlik tek taraflı olmaktadır. Tek taraflı olan bu etkinlikte çeşitli bilgiler ve düşünce kalıpları bireylere aktarılır.
Bireylerde arzu edilen duygu, düşünce veya davranışı oluşturabilmek için bilgiler; kitle iletişim araçlarının yardımıyla ya çarpıtılarak, eksiltilerek, çoğaltılarak, ya da abartılarak ve çeşitli mitler kullanılarak ve bu mitler çeşitli dayanaklarla desteklenerek topluma empoze edilir
insanın kendi düşüncelerini çeşitli yöntemlerle eriterek istenen biçimde yönlendirmedir, etki altına almadır. kitleler üzerinde olduğu kadar bireyler arasında, özellikle de ikili ilişkilerde yaşandığında korkunçtur.
Yıllardır tr de siyasi otoritenin halkın üstünde uyguladığı kavram.
Sermaye piyasasında işlenen bir suçtur olan manipülasyon, karşılığında para ve hapis cezası uygulanan bir işlemdir. sermaye piyasası urulu (spk) 6362 sayılı kanunu‘nun birinci ve ikinci fıkrasında yer almaktadır.
fransızca kökenli bir kelimedir ve türkçe karşılığı piyasa dolandırıcılığıdır.