kütleçekim kilidi

dünyamız ve onun uydusu ayı biliyorsunuzdur. e zaten bi zahmet bilin, birinin üstünde yaşıyor, diğerine bakıyorsunuz her gece. neyse, biz bu ayın sürekli aynı yüzünü görürüz. buna kütleçekim kilidi denir.

na şöyle anlatayım. iki çekim gücü yüksek cisim, (yıldız, gezegen, uydusu gibi) birbirine çok yakın bir yörüngede dönerse, ufak olan cisim, kendi etrafında dönememeye başlar. tek yüzü kilitlenmiş şekilde diğer nesneye bakar. buna kütleçekim kilidi deniyor bilim camiasında. önemi de şurdan kaynaklanıyor.

yıldız tiplerine bakıldığı zaman, kırmızı cüce evrendeki en hakim, en çok bulunan ve en uzun yaşayan yıldızdır. ileriki yaşamlar, gelişmiş medeniyetler için en sağlam aday oluyorlar. fakat, yaşanabilir bölgesi (bkz: habitable zone) yıldızın çok yakınındadır. çünkü enerjisi daha azdır. bu da, kütleçekim kilidi yüzünden gezegenlerin kendi etrafında dönmesini engeller. bir yüzü çok sıcak, diğer yüzü çok soğuk, ayrıca kendi etrafında dönmediği için manyetik alan oluşturamamış bir gezegenden bahsediyoruz burda. o güneşin güneş rüzgarları, o radyasyon ve ışımayla gezegeni mahveder. e diğer tarafta buz gibi. teorik olarak baya bi çıkmaz. bakalım, ileride görürüz haklı mıyız değil miyiz. torunlarım mesaj gönderin bana diğer tarafa plz.